Choklad är bästa botemedlet mot hosta

Har du hosta? Då bör du gå raka vägen till skafferiet och äta choklad. Enligt en engelsk professor är choklad mer effektivt mot hosta än andra hostmediciner. Det låter kanske för bra för att vara sant, men mörk choklad kan faktiskt vara bra för din hälsa.


Du ska naturligtvis inte överdriva intaget av choklad. Men om du har en förkylning och hostar så ska du unna dig en bit choklad. Det lindrar nämligen hostan.

Choklad som medicin

Den berömda hostexperten Alyn Morice, professor vid Hull University, säger i en artikel i den engelska tidningen Daily Mail att hostmedicin innehållandes kakao fungerar bättre än andra läkemedel.

Enligt professorn visade en undersökning att patienter som tar chokladbaserad medicin upplevde en markant förbättring av symtomen efter två dagar. Detta var snabbare än att använda andra hostmediciner.

Alyn Morice är inte förvånad:

– Tidigare forskare vid Imperial College i London fann att teobromin – en förening som finns i kakao, är mer effektiv för att undertrycka behovet av att hosta än kodein, som är en allmänt använd ingrediens i hostmedicin. 

Chokladens lugnande effekt, har enligt Alyn Morice en naturlig orsak.

– Chokladen bildar ett membran som skyddar nervändarna i halsen, det som annars väcker lusten att hosta.  

Alyn Morice tror att vanlig choklad kommer att ha en liknande effekt som medicin med chokladinnehåll, men inte om du dricker det som varm choklad.

– Det kommer inte att ha samma effekt om du dricker varm choklad eftersom att kakaon inte är i kontakt med halsen tillräckligt länge för att bilda den skyddande hinnan. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar