Coronaviruset – så hjälper du de äldre!

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu äldre personer över 70 år att hålla sig hemma. Här är några tips på vad du kan göra om du vill hjälpa din släkting, vän eller granne genom denna period av isolering.   


Coronaviruset fortsätter att sprida sig i världen och hos oss i Sverige och nu uppmanar Folkhälsomyndigheten äldre personer över 70 år att begränsa sin kontakt med andra under de kommande veckorna i och med att de är den främsta riskgruppen (läs mer om covid-19 på Folkhälsomyndighetens hemsida).

Många äldre följer inte rådet

Många äldre väljer trots rekommendationerna att inte isolera sig, skriver bland annat Aftonbladet. Men det är viktigt att följa rådet, då sjukvården kan få för hög belastning om många blir allvarligt sjuka samtidigt. 

Läs också: 

Coronaviruset – så skyddar du dig och andra bäst 

Coronaviruset – så hjälper du själv till 

Kanske har du en mormor eller granne som du vet behöver hjälp under den här tiden? Nu behöver vi alla hjälpas åt genom denna prövning – här är några tips på hur du kan räcka ut en hand. 

Undvik kontakt 

Först och främst: Undvik att träffa din släkting eller närstående just nu. Det här är för deras skull och för att skydda dem från viruset.  

Ring eller lägg en lapp i brevlådan 

Ring gärna och fråga om du kan hjälpa till med något! Eller lägg en lapp i brevlådan till din granne och berätta att du finns där och kan hjälpa till med diverse ärenden. 

Handla mat 

Matpåse dörr

Äldre personer bör så långt som möjligt att försöka undvika att åka buss, tunnelbana och handla i matbutiker just nu. Ställ därför gärna upp och åk och handla åt din släkting eller granne. Men ställ sedan matkassen utanför dörren. Gå inte in! 

Läs också:

Speciellt i sjukdomstider är det viktigt att byta handukken oftare 

Tvätta händerna rätt och minska risken att bli sjuk

 

Källa: Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten  

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar