Dags att fira påsk! När, hur och varför? Här är allt du behöver veta!

Varför firar vi påsken? Och varför kryllar det av ägg och harar överallt? Här ger vi dig en guide till svenska påsken.

fira påsk

Påsk är en ganska spretig högtid med sin blandning av Jesu lidande, färgglada ägg, harar och godis. Undrar du också hur det blev så? Här får du en liten lektion i svenska påsktraditioner.

När är det påsk?

Det är ganska svårt att hålla koll på när påsken inträffar eftersom den förflyttar sig i datum från år till år. Påskdagen infaller alltid den första söndagen efter den första fullmånen, som varit efter vårdagjämningen 20 mars. Som tidigast kan påskhelgen infalla 22 mars, och senast 25 april. 

Varför firar vi påsk?

Påsken är den viktigaste kristna högtiden som firas till minne av Jesus lidande, död och uppståndelse. Den sammanfaller med den judiska högtiden pesach då judarna firar uttåget ur Egypten, då de skonades av dödsängeln efter att ha offrat ett lamm, och det är från detta hebreiska ord som namnet påsk kommer. Den kristna påskveckan börjar med påskdagen, men föregås av den stilla veckan. Denna inleds med palmsöndagen, då Jesus red in i Jerusalem på en åsna till folkets hyllningar.

Påskens dagar

Enligt Bibelns Nya Testamente åt Jesus nattvard med sina lärjungar under skärtorsdagen, vilket blev hans sista måltid, och vartefter han fängslades. Skär betyder ren och det kommer av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter innan de åt. På långfredagen bar han sitt kors till Golgata där han korsfästes tillsammans med två andra. Under påskafton låg Jesus i graven, på påskdagen uppstod han från de döda, och under annandag påsk visade han sig för lärjungarna. I Sverige är påskafton en gudstjänstfri dag och det är då det största firandet sker i våra hem.

måla ägg på påsk

Svenska påsktraditioner!

Ägg i stora lass

Det finns flera skäl till att påsken är så starkt förknippad med ägg. Dels beror det på att hönornas naturliga äggläggningsperiod kommit igång igen efter vinteruppehållet. Och att man förr fastade i fyrtio dagar innan påsken, vilket gjorde att man hade hunnit samlat på sig gott om ägg lagom till påsken. Ägget var också en viktig symbol för livets återfödelse om våren, som även kom att symbolisera Kristi pånyttfödelse, och att måla ägg är en gammal kristen sed.

Påskrisk med fjädrar

Att dekorera björkris med fjädrar är en tradition som hållit i sig sedan 1800-talet. Innan dess hade ris en helt annan roll under påsken, då man under långfredagen använde det till att piska varandra lite lekfullt, som en symbol för Jesu lidande.

påskgodis

Påskharen delar ut godisägg

Haren är påskens motsvarighet till jultomten, men istället för en säck med klappar, kommer han med en korg med godisägg till barnen. Traditionen kom till Sverige från Tyskland i slutet av 1800-talet, där den uppstod som ett påfund av godisindustrin. De vuxna lurade barnen att tro att haren lagt äggen och kallade dem för “harägg”. Under påsken brukar man säga att påskharen har gömt äggen någonstans i trädgården eller i huset, så att det blir en rolig lek för barnen att leta upp dem.

Påskkärringarna knackar dörr

Att klä ut sig häxa, eller påskkärring som det kallas, har vi gjort i Sverige sedan början av 1800-talet. Från början var det vuxna och ungdomar som gjorde det, men idag är det barnen som tar på sig kjol, förkläde och sjal, och målar svarta fräknar i ansiktet och kinderna röda.

Påskkärringarna knackar dörr i grannskapet och delar ut hemgjorda påskkort och teckningar, i hopp om att få godis. Vanligtvis sker det under skärtorsdagen, eftersom det enligt gammal folktro var under natten till långfredagen då häxorna samlades för att flyga på kvastar till djävulens fest på Blåkulla. Förr i tiden, när man trodde på häxor, var det vanligt att tända brasor och skjuta gevär för att skrämma bort häxorna.

Läs också: Valborgsmässoafton – det här behöver du veta!

mat på påsk

Svensk påskmat

Till påsk är det vanligt att duka fram en buffé som påminner mycket om det svenska julbordet. Ägghalvor är ett måste, men andra favoriter i repris brukar också dyka upp, som köttbullar, prinskorvar, potatis, Janssons frestelse, lax och sill. Olika pajer och vårprimören sparris är också välkomna tillskott på många bord. Lamm är en annan vanlig påskrätt, eftersom Jesus sägs ha ätit lamm under den sista måltiden. Och till maten dricker vi gärna påskmust!

Påsk 2022

Här är datumen att hålla koll på under 2022: 

Skärtorsdagen – 14 april, ej röd dag

Långfredagen – 15 april, röd dag

Påskafton – 16 april, lördag

Påskdagen – 17 april, söndag

Annandag påsk – 18 april, röd dag

Källa: Nordiska museet, Wikipedia, Mathem.se

Läs också: Glad lucia! Här är allt du behöver veta om vår stämningsfulla jultradition


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar