Dags att öppna fritidshuset! Så undviker du dyra skador

Vilka är de vanligaste (och allvarligaste!) problemen som upptäcks när det är dags att öppna fritidshuset? Här är listan att ha koll på!

öppna fritidshuset

Här ger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, sina viktigaste tips när det är dags att öppna fritidshuset inför sommarsäsongen – och det här kan du göra redan nu för att lindra skadan. 

Lista – tips för att minimera dyra överraskningar i fritidshuset 

1. Regnsäkra fritidshuset

Se till att stuprör och hängrännor sitter fast ordentligt och är fria från skräp. Vatten som rinner ner längs fasaden kan på sikt leda till stora skador. 

2. Dags att öka värmen – men gör det försiktigt! 

Visst kan det vara ruggigt att vistas i ditt fritidshus som stått avstängt under vintern, men var försiktig med att elda för mycket för hastigt om du har en skorsten! En skorsten som stått kall hela vintern, riskerar att spricka vid kraftig värme. Om skorstenen blir för varm riskerar den också att värma upp isoleringen runt omkring, så att den i värsta fall börjar brinna. 

Läs också: Nio otrevliga huslukter 

3. Kontrollera taket 

När du öppnar fritidshuset, kontrollera tak, eventuell vind och takpannor när du öppnar ditt fritidshus. Även en liten skada på ditt tak kan ge stora konsekvenser om det börjar läcka in vatten. 

4. Är vattentrycket okej? 

Kontrollera under diskbänken och andra ställen där vattenledningar syns (även om det normalt inte går att se om vattnet frusit och sprängt sönder ledningarna). Vad händer när du spolar i kranen? Är det samma tryck som vanligt? Om trycket är lägre finns risken att det läcker någonstans. 

5. Agera direkt om du misstänker läckage 

Tänk på att varje timme är viktig för att hejda konsekvenserna av skadan, och att det kan ta tid för ett företag att rycka in för reparation.  

– En frysskada tar i genomsnitt 138 dagar att återställa. Så en skada som upptäcks under påsklovet, kan i värsta fall göra huset obrukbart tills slutet av augusti. Kontrollera därför rören så tidigt som möjligt på säsongen och ta hjälp direkt om du misstänker att huset drabbats av skadade ledningar, säger Håkan Franzén.

Källa: Trygg-Hansa


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar