Danny Saucedo: ”Här rinner stressen av mig”

Han är uppvuxen mitt i storstan. Kontakten med naturen var obefintlig. Men när Danny Saucedo hittade huset på den lilla ön föll han pladask. Här laddar han upp inför den kommande krogshowen, och drömmer om att bo här för jämnan.

Danny Saucedo har precis skickat ett sms med en kort väderleksrapport: ”Här ösregnar det nu.” Men när vi kör över bron till den lilla ön utanför Enköping och svänger av på den minimala avfartsvägen skiner solen från en molnfri himmel. 

Danny Saucedo och flickvännen Anna kommer oss till mötes, drypande våta efter ett dopp på den egna stranden. Bor man i ett land där det är kallt och mörkt åtta månader om året gäller det att passa på att bada så länge det går. 

– Helst av allt skulle jag vilja bo här på heltid, året runt, konstaterar Danny och laddar kaffebryggaren. 

Dannys hus
Det moderna strandhuset är ritat av Danny Saucedos förra sambo, artisten Molly Sandén. Här skapar Danny sin musik.

Köket är litet, omodernt och hemtrevligt. Han dukar en bricka med muggar, havremjölk, kanelbullar och äppelpaj. Vatten häller han upp från en dunk, eftersom ”vattnet här ute inte smakar jättegott”. 

Här och var ligger böcker med uppslagna pärmar. Ur högtalarna strömmar musik som ljuder ut i trädgården. En säck med kattmat står på golvet, redo att hällas upp när någon av Dannys två katter, Stella och Santi, kommer in. 

– De älskar att vara här! I stan är de innekatter, här kan de ströva fritt dygnet runt. 

Han tar med sig brickan och går ner mot uteplatsen med utsikt över Mälaren. Danny pekar ut mot en liten holme med en stuga ett par hundra meter från strandkanten. 

– Den där ön tillhör gården. Jag har alltså en helt egen ö, säger han och skrattar. 

Teleskop
Stjärnkikaren har en central plats hos Anna och Danny. Ofta njuter de av stjärnorna på natthimlen, som aldrig framträder så starkt i centrala Stockholm.

Det var Dannys agent som hittade huset åt honom och dåvarande sambon Molly Sandén i augusti 2017. 

 Jag föll direkt för läget. Egentligen hade vi väl tänkt köpa ett ställe i skärgården. Men min bokare, som bor en kvart härifrån, tipsade då om det här.

Att det skulle ingå en egen ö i köpet hade Danny ingen tanke på. Ändå föll han som en fura, och hade redan bestämt sig för att lägga ett bud när han satte sig i bilen efter visningen för att åka tillbaka till lägenheten hemma på Södermalm. 

– Precis innan vi skulle åka sa mäklaren att den där ön och huset där ingick i köpet. Då var det inte längre någon tvekan.  

X miljoner kronor senare (”huset kostade en tredjedel av vad husen kostar ute vid kusten”) var paret ägare till inte bara ett, utan tre, hus. För förutom huset på ön och det röda bostadshuset som byggdes 1945 ingår också ett lite mindre strandhus i fastigheten. 

– Strandhuset är nytt. Vi lät riva det gamla och Molly ritade ett nytt. 

Danny inomhus
De stora glasväggarna i strandhuset gör att ute blir inne.

Det nya strandhuset, precis vid vattenbrynet, är en dröm med stora glasväggar ut mot vattnet. Tack vare ett sovloft finns sköna sovplatser och det är här som Danny komponerar sin musik. I vardagsrummet har han byggt en sittgrupp med hjälp av några gråmålade lastpallar. 

– Jag har aldrig trott att jag är en händig person. Jag är ju uppväxt i en lägenhet. Men – nu har jag insett att jag är det! Jag kommer ofta på mig själv med att kolla in Youtubefilmer med grävskopor, traktorer och muddring och schaktning. 

Danny själv förklarar det med att det är hans ”inre gubbe” som börjar få en allt starkare röst. 

– Ibland undrar jag vart det där popsnöret har tagit vägen. 

Danny vid båten
Vid sjön känns Dannys hektiska liv som popartist långt borta.

Han må kalla sig själv popsnöre, men faktum är att Danny Saucedo stått stadigt på scenen sedan han slog igenom som 20-åring med pojkbandet EMD för 15 år sedan. För elva år sedan splittrades bandet och Danny gjorde solokarriär. 

”Min inre gubbe får en allt starkare röst”

– När jag slog igenom var jag en glad och obekymrad skit som bara ville synas och få göra musik. Fram tills jag gjorde Amazing i Melodifestivalen 2012 var jag ganska enkelspårig. I dag plöjer jag ner hela min själ i texterna. Vrider ut och in på mig själv. 

Dannys stövlar
Det ska vara lätt att hoppa i stövlarna.

Under pandemin har han fortsatt att uppträda. Men showen Run(a)way, som han förberett i flera år, var han tvungen att pausa under coronatiden. I vår kör han showen på Cirkus. 

Showen har han skapat som en terapi efter uppbrottet från Molly Sandén. 

– När jag turnerade med showen före pandemin var det en del av läkningsprocessen. Nu är jag på andra sidan. Jag lever ju med Anna. Så det ursprungliga upplägget är kvar, men nu är det mer en bombastisk supershow om ett kärleksförhållande än en konsert om ett uppbrott. 

Vi står i strandhuset som Molly Sandén ritat, utsikten är vidunderlig. 

– Här är så otroligt lugnt. Ibland när Anna och jag är här känns det som om vi vore helt isolerade från omvärlden. Det tar emot mer och mer att åka tillbaka in till stan. 

Buddha
En buddha nedsjunken i gräset blir en fin detalj.

Det räcker att parkera bilen och kliva ut på gårdsplanen för att stressen ska rinna av. 

– Alltså, jag har bott på Södermalm hela livet. Jag är en lägenhetsunge och det närmaste naturen vi kom var i Tantolunden, där man kunde hitta en liten plätt för sig själv. Nu har jag det här, säger Danny och gör en svepande gest med armen. 

Sommaren är favoritårstiden.

 – Men faktum är att jag gillar alla årstider här. På höstarna går Anna och jag omkring och krattar här, det är så skönt!

Tystnaden bryts av att en bil kör in på gårdsplanen. Danny rynkar frågande på ögonbrynen. Det visar sig att det är sotaren, och Danny måste ta ett tillfälligt avbrott från intervjun. 

Danny med en skottkärra
Danny älskar att fixa ute. Här rensas trädgården från gamla kvistar.

Han ser lite svettig ut när han kommer tillbaka. Sotaren har ställt en rad frågor som Danny inte riktigt har koll på, och han konstaterar att han kanske ännu inte är den där rutinerade husägaren han vill vara. 

Trots det har han stora ambitioner.

– Drömmen är att om tre eller fyra år riva det röda huset och bygga nytt. Det är bara 53 kvadratmeter stort, och om vi ska skaffa barn behöver vi större.

Om tio år, var är du då i livet?

– Då fyller jag Ullevi … Precis som Håkan Hellström, som för övrigt är något av en förebild. Och så har jag en liten familj.

Danny i köket
Danny gillar, liksom Anna, att laga mat. Finliret, som kryddning, är hans grej.

Om Danny

Namn: Danny Saucedo heter egentligen Daniel Gabriel Alessandro Saucedo Grzechowski.

Ålder: 35 år.

Bor: På Södermalm i Stockholm och har lantställe utanför Enköping.

Familj: Flickvännen Anna, mamma, pappa, storebror, katterna Stella och Santi.

Gör: Är artist.

Aktuell: Med krog­showen Run(a)way på Cirkus i Stockholm, premiär i januari.

Danny

Läs också: Tareq Taylor – mat ska vara enkelt!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar