”Räknas den dåliga vägen som ett dolt fel?”

Min granne ska sälja huset. Är hen skyldig att tala om för blivande köpare angående problem på vår servitutväg, undrar en läsare. Magnus Bäckström på Mäklarsamfundet förklarar.

Räknas den dåliga vägen som ett dolt fel?

Min granne ska sälja huset. Är hen skyldig att tala om för blivande köpare angående problem på vår servitutväg – den är i mycket dåligt skick och inte bra skött.

Den nya ägaren får en stor snöhög på sin tomt framåt vintern med smältvatten som rinner ner på våren som följd. Men även under sommar och höst blir det besvär om det regnar mycket.

Dikena är obefintliga, vägen och tomten lutar så att vattnet rinner ner på grannarnas tomt, vilket har varit ett stort problem i många år. Räknas det som ett dolt fel som säljaren är skyldig att upplysa om?

Anna

Svar: Att vägen är i mycket dåligt skick och inte bra skött borde en köpare kunna upptäcka under de flesta delar av året då vägen ej är snötäckt. Dock kan det vara svårt att upptäcka följdproblem på intilliggande fastigheter.

Om vi utgår från att ni har servitut att ta väg över den fastighet som nu ska säljas, och det finns kända problem som dyker upp vid vissa väderlekar och årstider, är det klokt att låta upplysa om dessa omständigheter för spekulanter innan köpekontrakt undertecknas. Detta för att undvika onödiga tvister i framtiden mellan säljare, köpare och er som servitutsinnehavare.

Magnus Bäckström

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar