Coronaviruset: Så påverkas vi villaägare – 6 frågor och svar om bolån

Oron är stor bland husägare. Vågar man lägga ett bud på ett hus nu i Coronatider, hur påverkas bolånet och kommer räntorna att stiga? Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, svarar på sex viktiga frågor.


1. Hur kan bolånet påverkas av coronaviruset?

 – De åtgärder som gjorts för att förhindra smittspridningen räddar förhoppningsvis människoliv och planar ut kurvan. Men de orsakar dessvärre en tvärnit för svensk ekonomi. Redan innan corona var vi på väg in i en lågkonjunktur, om än en mild sådan. Nu blir det inte den mjuklandning marknaden sett fram emot, utan effekterna blir stora på svensk ekonomi och arbetsmarknad.

Att höja räntan var främmande för Riksbanken redan innan corona, eftersom inflationen inte hölls uppe så mycket som de önskat. Nu är risken för en räntehöjning obefintlig. Vi har snarare lägre räntor att vänta. Detta just för att hålla svensk ekonomi under armarna. Bankernas finansieringskostnader har ökat något som en följd av stöket på obligationsmarknaden. Det är lite dyrare för bankerna att låna pengar. Men Riksbankens ambition att köpa bostadsobligationer är ett sätt att få ned räntorna igen. Man kan faktiskt säga att köp av bostadsobligationer är en förtäckt räntesänkning.

  

2. Är det en god idé att binda räntan nu i denna oroliga tid? 

Par räkningar

– Trots att vi som sagt sett lite högre finansieringskostnader så tror jag på låga räntor under en lång tid. Det trodde jag innan corona, och det tror jag fortfarande. Ingen vill se stigande räntor ut mot hushållen i det här läget, och som sagt genomför Riksbanken en förtäckt räntesänkning när de köper bostadsobligationer. Så generellt tycker jag inte att man behöver binda räntan med anledning av coronakrisen. Men är man väldigt orolig kring sin ekonomi, både för sin inkomst och sin boendekalkyl, och har väldigt små marginaler så är det ju absolut så att den ”försäkring” som en bunden ränta ger, är billig just nu.

  

3. Vad händer om man drabbas av inkomstbortfall kopplat till coronaviruset? Kan banken hjälpa till? 

 – Ja, banken kan hjälpa så det kan vara en god idé att helt enkelt kontakta dem och förklara läget. Du kan exempelvis få lov att undantas från amorteringskravet under en period. Lagen om amorteringskrav är skriven så att bankerna får göra undantag vid exceptionella situationer och coronakrisen är en sådan.

 

4. Gäller lånelöftet från banken fortfarande, trots Coronakrisen?

– Huvudregeln är att ett lånelöfte (som ofta gäller i till exempel tre månader) bör gälla om inget i din privatekonomi förändrats. Har du blivit uppsagd har banken alltså ingen skyldighet att ge dig lån. I övrigt; är du orolig för din anställningssituation så se till att gå med i a-kassan och kanske skaffa en inkomstförsäkring. Dock måste man ha varit med i a-kassan ett tag för att den ska gälla.

  

5. Kommer bolåneräntorna att gå upp?

– Det är inte min tro. Marknadsräntan kommer att vara låg under en lång tid, det kan vara så att Riksbanken tvingas sänka till minus även om jag tror att de hellre väljer andra verktyg för att stimulera svensk ekonomi. Ett exempel är ju köp av obligationer, som är ett annat sätt att pressa ned räntorna.

6. Vågar jag köpa ett hus nu? 

– Jag tycker att du ska resonera som så att ett hus köper du ju för att bo i, förmodligen under en lång tid. Visst är det en stor affär som kan kännas extra läskig när det skakar, men du ska ju inte spekulera utan bo. Coronakrisen kommer att påverka arbetsmarknaden vilket påverkar bostadsmarknaden. Potentiella köpare som blir av med sina jobb kommer försvinna från marknaden. Å andra sidan kommer räntorna vara låga, och det kan fungera som motvikt. Men man kan vara beredd på ett fall för bostadspriserna, hur stort är omöjligt att säga. Det skadar inte heller att se till att det nya köpet innebär en sund boendekalkyl; det vill säga undvik maxbelåning (det vill säga en skuld på 85 procent av bostadens värde) eftersom det gör dig extra sårbar. Och se till att det nya köpet innebär att du fortfarande har utrymme att både amortera och lägga undan till en buffert. 

Frida Bratt

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Läs också: Hemma i karantän? Här är sakerna du äntligen kan få gjorda! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar