ANNONS FRÅN EXPRESSEN LÅNEGUIDEN

5 saker att tänka på när du ska ta ett nytt lån

Ibland kan ett lån kan skapa möjligheter.
Men det kan också innebära ekonomiska problem om man inte tänker sig noga för innan man sätter sig i skuld.
Här är några tips på hur du bör tänka innan du väljer att låna pengar.

Att den svenska ekonomin är ansträngd är ingen hemlighet. I dag brottas vi alla med skenande elpriser, matkostnader som på många håll dubblerats och nu senast höjda bolåneräntor.

Ett lån kan användas till mycket, men det finns några grundregler att tänka på innan du bestämmer dig för att teckna nya lån så att du inte riskerar att hamna i en dyr lånefälla med stigande räntor som är svår att ta sig ut:

1. Låna inte mer än du måste

Det kan låta ganska självklart. Ska du låna till att renovera vill du gärna att pengarna ska räcka till och då kan det vara lättare att ta i lite i överkant.

Visst kan det vara okej att låna till något som du vill ha, men då är det viktigt att du är medveten om kostnaden för lånet. Försäkra dig om att lånet du planerar att ta skapar så mycket värde för dig att det är värt den extra kostnaden som räntorna och avgifterna innebär.

2. Till vad och hur snabbt

Viktigt att tänka på är att dina kostnader stiger ju mer du lånar. Vet du med dig att du kan komma att behöva låna igen inom kort är det bättre att låna lite mer på en gång, på sätt slipper du flera uppläggningskostnader och dessutom flera kreditupplysningar.

UC, upplysningscentralen, har länge varit den ledande aktören på kreditupplysningar i Sverige men de senaste åren har det tillkommit många kreditupplysningsföretag som arbetar utifrån andra premisser än UC och som kan erbjuda långivare attraktiva tjänster.

3. Vilket typ av lån

Bolån, blancolån, privatlån, snabblån, sms-lån – det finns många olika typer av lån att välja mellan. Lån utan UC har i dag blivit populärt mest för att din kreditvärdighet hos storbankerna inte påverkas negativt av den upplysning som görs i samband med en låneansökan. Många kreditupplysningar på kort tid påverkar din kreditvärdighet och därmed dina chanser att beviljas ett lån.

Men vad är då ett lån utan UC egentligen. Till och börja med handlar det inte om att låna pengar utan kreditupplysning – sådana lån är förbjudna i Sverige. Ett lån utan UC innebär att ett annat företag än UC gör kreditupplysningen på dig.

Lån utan UC är också en väldigt bred kategori av lån och de kan vara väldigt olika, allt från snabblån på några tusenlappar till privatlån på tiotusentals kronor. Det finns även lån för företag som är utan UC.

4. Jämför lån

När du bestämt dig för vilken lånetyp som är aktuell kan du börja jämföra olika banker och långivare för att hitta ett bra lån för just dig. Det finns jämförelsesajter på nätet som hjälper dig med att hitta de rätta villkoren, kostnaderna och bästa fördelarna med ditt lån.

Begär in offerter på ditt lån från flera aktörer, det är först när långivaren genomfört en kreditprövning som du kan få information om hur dyrt lånet kommer att bli. På Låneguiden kan du fylla i önskemål om lånet, storlek, återbetalningstid och andra kriterier såsom om det ska vara utan UC. Efter det får du erbjudanden som passar utifrån dina önskemål. Det går snabbare än att jämföra lån på egen hand.

5. Dröjsmålsränta och dolda avgifter

Det är viktigt att undersöka de blivande kostnaderna för ett lån. Att bara titta på hur hög månadsräntan blir är ingen bra idé, eftersom lånets uppläggningskostnad och avgift för avisering är andra saker som betyder mycket för hur mycket du i slutändan kommer att få betala för lånet. Jämför den effektiva räntan – både räntan och kostnaderna inräknade – och tänk på att jämföra lån med samma återbetalningstid.

Vissa lån har dessutom dolda kostnader som inte syns i uträkningar, det kan handla om avgifter du tvingas betala om du inte håller din del av avtalet eller är sen med en återbetalning. Kika även så att du – om det skulle vara möjligt – kan betala tillbaka ett lån utan UC snabbare än du ansökt om, utan att det tas ut höga avgifter.

Ansök om lån utan UC via Expressen Låneguiden

Att låna utan UC är en enkel process om du går via Expressen Låneguiden. Här samlar vi ca 25 olika aktörer som alla använder andra kreditupplysningsföretag i sina upplysningar.

Så ansöker du om ett lån utan UC via Expressen Låneguiden

Jämför räntor och avgifter.

Klicka dig vidare till långivarens hemsida och fyll i din ansökan.

Inom en bankdag får du svar på din ansökan.

Acceptera ditt erbjudande.

Lånet betalas ut.

Mest lästa artiklar