ANNONS FRÅN NORDEA

Experten: Därför är det läge att binda räntan nu

Älskar du att fixa med huset, men avskyr att oroa dig för ekonomin?
Då kan det vara dags att se över bindningstiden på dina lån.
– Nu är ett gyllene tillfälle att binda räntan och jag tycker att treårsräntan är ett bra alternativ, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.


Som villaägare vet man känslan. Det där smygande obehaget för att boräntan ska stiga, som gör sig påmint framåt småtimmarna och förstör skönhetssömnen. Men du måste inte känna så. Du kan försäkra dig mot höjda boräntor genom att binda hela eller delar av lånet.

Stoppa undan mobilen på natten och ägna dig åt att sova istället för att oroa dig för ekonomin. Att binda räntan kan vara ett sätt att få tillbaka den goda nattsömnen.
Foto: iStockphoto

De flesta experter är eniga, de närmaste åren kommer Riksbanken att höja reporäntan, vilket påverkar bankernas boräntor. Däremot vet ingen, utom möjligen Riksbankens direktion, i vilken takt höjningarna kommer. Vid Riksbanksdirektionens senaste penningpolitiska möte i februari lämnades reporäntan oförändrad, men Riksbanken flaggar samtidigt för att räntan kan komma att höjas under andra halvan av 2019.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, rekommenderar den med stora bolån och låga marginaler att åtminstone fundera på att binda räntan.

– Just nu är det ett gyllene tillfälle att binda räntan, säger hon. Det är nästan ingen skillnad mellan den rörliga tremånadersräntan och en ränta bunden på tre år. Därför tycker jag att treårsräntan är ett bra alternativ. Om man ändå känner sig osäker kan man välja olika bindningstider, till exempel en del rörligt, en del bunden på två år och en del på tre.

Skönt att veta vad som gäller

Nordea månar alltid om sina privatkunder och ger dem stöd att fatta förnuftiga, ekonomiska beslut. Att bli privatkund i Nordea är enkelt. Banken hjälper dig hela vägen, även med att avsluta lånen hos din gamla bank.

Vare sig du är kund i Nordea eller inte – ta gärna en titt i Nordeas boränteväljare så får du hjälp att lista ut vilken boräntetyp du är.

Vad är det då som får Riksbanken att i sina prognoser ha med en höjning av reporäntan? Konjunkturen är ju på väg att mattas av under 2019, enligt Konjunkturinstitutet, vilket talar mot en höjning. Men osäkerheten kring vad som kommer att hända i omvärlden är stor och oron för världens finansmarknader kan leda till räntehöjningar som smittar av sig på den svenska marknaden. Därför kan det vara bra att du redan nu tar reda på vilka räntealternativ det finns att välja mellan.

– Hur du vill göra med din boränta handlar om vem du är, säger Ingela Gabrielsson. Även om du inte är så intresserad av ekonomi är det skönt att veta vad som gäller.

 

Skönt med en bank som förstår. Nordea har lång erfarenhet av bolån och ser varje kund som unik.
Foto: iStockphoto

Mest lästa artiklar