ANNONS FRÅN NORDEA

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad

Varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år i Sverige behöver sina föräldrar, eller åtminstone deras plånböcker, för att kunna köpa bostad. Här är tipsen för hur du hjälper till på bästa sätt.


Börjar villan kännas trång för att barnen aldrig flyttar ut? En gång i tiden kunde unga vuxna skaffa bostad även i storstäderna utan att behöva be sina föräldrar om hjälp. Idag försenas vuxendebuten många gånger av det nålsöga som en entré på bostadsmarknaden är. Ingela Gabrielsson, privatekonom hos Nordea, pratar ofta med föräldrar som inte vet hur de ska få sina vuxna barn att skaffa ett eget boende.

– Att ha barnen hemma på övertid kan kännas frustrerande, både för barnen själva och för dig som förälder, säger Ingela. Därför kan det vara bra att känna till att du som förälder kan göra en hel del för att hjälpa ditt barn att skaffa ett eget boende. 

Här är Ingela Gabrielssons råd för vad du som förälder bör tänka på när du ska hjälpa ditt barn att köpa sig en egen bostad. 

 

Ingela Gabrielsson, privatekonom hos Nordea.
Foto: Nordea 

 

Tips 1: Spara tillsammans

Det är viktigt att förstå att det allra grundläggaste är att ha ett rejält sparande. Bäst är förstås om både du som förälder och ditt vuxna barn har haft möjligheten att spara till en kontantinsats. Men det är aldrig försent att börja och då är det automatiska månadssparandet den bästa vägen.

 

Tips 2: Hjälp till med kontantinsatsen

Ditt barn har kanske både en fast anställning och en bra lön, men inte tillräckligt med pengar sparade för den kontantinsatsen som krävs för att köpa en bostad. Det finns olika vägar för dig som mamma eller pappa att ta. Du kan till exempel låna ut pengar till ditt barn, ge pengar i gåva eller ta ett lån tillsammans med ditt barn. 

 

Tips 3: Hjälp till med bolånet

Kanske har du och/eller ditt barn varit duktiga och sparat ihop till kontantinsatsen, men så visar det sig att ditt barn inte uppfyller kraven för att kunna ta ett bolån. Då kan du som förälder bli medlåntagare eller undersöka möjligheterna för att utöka bolånet på ditt eget boende

 

Boka tid hos en rådgivare så får du och barnet hjälp att hitta en finansieringslösning till den första bostaden.
Foto: iStockphoto

 

Att boka tid hos en rådgivare är en bra start för dig som vill hjälpa ditt vuxna barn att köpa sig en egen bostad. Om du redan är kund hos Nordea kan du boka en rådgivare online. Du som ännu inte är kund kan boka ett möte med en rådgivare på ett av Nordeas många bankkontor. 

Vill du också bli kund hos Nordea?
Som Nordens största bank tillhandahåller Nordea ett stort utbud av spar- investerings- och låneerbjudanden för 11 miljoner kunder.

Mest lästa artiklar