Här försvinner dina pengar – 10 spartips!

Chockad när elfakturan kommer? Här är läckagen du kanske inte tänker på. Läs expertens 10 bästa tips för hur du sparar pengar och el! 


Tätningslister är ett smart sätt att spara pengar! Dessa från Clasohlson.com.

1. Satsa på välisolerat

Har du ett välisolerat hus får du svalt på sommaren och varmt på vintern och sparar energi hela året. Enklaste insatsen är att byta tätningslisterna runt dörrar och fönster (om listerna är intorkade och torra behöver de bytas). Du sänker kostnaden och slipper golvdrag. Ytterdörren glömmer många, men där försvinner lätt många kronor när varmluften åker ut och kalluften in! Byt ut dörren och köp då en med lågt så kallat U-värde (ju lägre siffra, desto tätare är dörren) eller sätt upp ett draperi innanför ytterdörren (effektivt mot golvdrag).

2. Släck och spara!

Släck lamporna när du lämnar rummet. Det finns en seglivad myt om att en del lampor drar lika mycket av att man stänger av och på. Men det är alltid smartast att släcka. Byt till LED-lampor, de är snälla mot plånboken på sikt. 

3. Skippa stand-by

Stäng av stand-by- läget på dina apparater. Kolla också så att energisparläget är på i ipads, dator, telefon och tv. Funktionen ”energisparläge” finns på apparatens inställningar. 

4. Välj rätt uppvärmning

Det första man kanske tänker är att nu måste vi ordna bergvärme. Men utgå i stället från just ditt hus och hushåll. Vi behöver olika lösningar för uppvärmning beroende på var i landet vi bor, hur miljön ser ut och hur många man är. Fråga klimat- och elrådgivaren på kommunen om råd (det är gratis). 

 

Det finns blandare med vattensparande funktioner, som denna från Comfort.se

5. Tänk smart med varmvattnet

Varmvatten är en stor kostnad. Se över vanor, hur länge och ofta duschar/badar ni? Att stänga av vattnet medan man tvålar in sig är en bra vana. Satsa på snålspolande kranar och duschmunstycken som inte påverkar upplevelsen men effektivt minskar vattenåtgången. Värm tevattnet i vattenkokare och kör på diskmaskinen (ja, det är mer energieffektivt än handdisk!).

6. Rätt grader

Bra temperaturer är +5 grader i kylen och –18 grader i frysen. Kylan gör dessutom maten mer hållbar och minskar svinnet!

7. Ladda på rutin

Det är lätt att vi slentrianmässigt har våra mobiler och ipads på laddning, men så fort sladden är i drar det el. Så när du laddat klart – dra ur sladden.

8. Energitjuv i köket

Utsugsfläkten är en energitjuv som man kanske inte tänker på. Den drar ut uppvärmd luft, som måste ersättas med ny uppvärmd luft. Så använd den bara när den behövs. Är det läge att byta så välj gärna hellre exempelvis en kolfilterfläkt.

9. Ha koll på infravärmen

Utekvällar med infravärme på den inglasade altanen är ljuvlig kvalitetstid. Men väggarna där är ofta tunna och elen drar lätt i väg. Välj när du använder infravärmen och stäng av när du inte är där.

 

10. Sänk värmen

Inomhustemperaturen bör ligga på kring 18–20 grader. Är det kallt ute kan man ju skruva upp lite, och så satsa på att ha lite svalare i rum man sällan är i.

 

Helena Holm på Energimyndigheten. 

Tips! 

I mars 2021 kommer ny miljömärkning med skärpta krav för energieffektivitet på vitvaror. Så om du ska köpa vitvaror nu så välj det mest miljöeffektiva som finns nu på marknaden, eller vänta till nästa vår.

Källa: Helena Holm, Energimyndigheten. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar