Inför riksdagsvalet 2022: Viktiga frågor för villaägare

Snart stundar riksdagsvalet! Så hur påverkar det dig som bor i villa? Vi frågade några kunniga profiler om vilka frågor husägare bör hålla koll på inför slutspurten.

valet 2022

1. Elpriserna

En av frågorna som engagerar villaägare allra mest är de höga elpriserna. 

– Många hushåll fick ett antal saftiga elräkningar i vintras. Och det var innan kriget i Ukraina, som också påverkar energitillgången, bröt ut. Bland partierna är ju stridsfrågan om det är rätt att betala ut kompensation – eller om man ska sänka skatten, då cirka hälften av elpriset består av skatt och moms, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Strax före valet har nu flera partier presenterat olika förslag på högkostnadsskydd som ska skydda privata elkonsumenter. Och för att stärka Sveriges elproduktion och öka tillgången på billig el i framtiden debatteras både satsningar på mer kärnkraft, vindkraft och solenergi.

2. Bolånen

I de flesta partier har det förts diskussioner huruvida ränteavdraget bör sänkas eller tas bort. 

– Men inget parti kommer att plocka fram det som en valfråga eftersom det berör väldigt många hushåll, särskilt inte nu efter att reporäntan har höjts, säger Frida Bratt.

Frågan kan dock komma att lyftas igen senare. Andra förändringar som föreslagits är om bolånetaket (som idag ligger på 85 procent av bostadens värde) borde höjas och amorteringskravet slopas för att skapa mer rörlighet på bostadsmarknaden.

3. Fastighetsskatten

Ifall fastighetsskatten bör återinföras råder det delade meningar om bland de olika partierna.

– Om den införs eller om det sker förändringar i dagens fastighetsavgift kan det kosta villaägare tiotusentals kronor mer per år, säger Pia Fridén, programledare för Plånboken i Sveriges Radio P1.

4. Drivmedelspriserna

Höga bensin- och dieselpriser slår hårt mot bilberoende villaägare, inte minst glesbygdsbor. 

– Ska bilägare kompenseras med bidrag, eller är det bättre att sänka skatten på drivmedel? Samtidigt säger sig de flesta partier vilja gynna den gröna omställningen, men den som är lite elak framhåller att stöd till bensin- och dieselförare motverkar detta, säger Frida Bratt.

Att sänka reduktionsplikten är ett annat löfte som hörts under valrörelsen. Reduktionsplikten är kravet på att bensin och diesel ska innehålla en viss mängd biodrivmedel, vilket också gör drivmedlen dyrare. Ett annat förslag är att öka det så kallade reseavdraget, för att underlätta för de som behöver åka lång väg till jobbet.

5. Inbrotten

Bostadsrånen blir allt grövre. Kriminella kan lätt, via söktjänstföretag på nätet, kartlägga adresser, inkomst och typ av bil.

– Villaägarna har nu börjat få gehör kring problemet från en del politiker och efter valet måste politikerna börja agera. Vi har också krävt att Brottsförebyggande rådet ska föra statistik över bostadsrån så att kunskapsläget kan förbättras. Tyvärr kan vi inte veta exakt hur illa det är, men råheten oroar oss starkt, säger Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

6. Flyttskatterna

Sverige är ett av de dyraste länderna i världen när det gäller att flytta. Det beror på höga flyttskatter, inklusive reavinstskatten på 22 procent. 

– Det kan leda till att man sitter kvar i sitt hus fastän man egentligen vill sälja men inte anser sig ha råd på grund av skatten. Det skapar en inlåsningseffekt som leder till att t ex unga familjer får svårare att hitta bostad. Det finns partier som vill sänka den, säger Pia Fridén.

7. Klimatomställningen

Hur ska vi lyckas bli mer energieffektiva? Ifall det nuvarande bonus malus-systemet, som premierar köp av miljöbilar, bör finnas kvar råder det delade åsikter om, samt om det gröna skatteavdraget bör utökas för att göra det billigare att investera i grön teknik. Sedan har vi satsningarna på stora vindkraftsparker runt om i landet och hur de kan påverka priserna på husen som ligger i närheten. 

– Bör husägarna kompenseras för detta? är en fråga som vi på Villlaägarna har lyft, säger Daniel Liljeberg.

8. Strandskyddet

Uppluckringen av strandskyddet är stridsfrågan som politikerna har haft väldigt svårt att enas kring. 

– När regeringen lade fram sitt förslag till ändrade regler kring strandskydd i våras röstades det ner av både högern och vänstern. Det är en röra utan dess like, säger Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet. 

Frågan kan dock bli aktuell igen efter valet om det går att få bredare majoritet för att driva igenom förändringar.

9. Rut och rot

Många villaägare har dragit nytta av skattelättnaderna rot-avdraget vid renoveringar, och rut-avdraget för till exempel städhjälp och trädbeskärning. 

– Ska avdragen finnas kvar, och kanske till och med utökas, är frågor som partierna tycker olika om, säger Pia Fridén.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar