Klimatbonus för miljöbil – sista chansen

Slår du till på en så kallad miljöbil idag har du möjlighet att få klimatbonus på upp till 70 000 kronor. Bilhandlarna håller därför extra kvällsöppet – från och med imorgon slopas stödet av nya regeringen.

klimatbonus för miljöbil

Har du varit på väg att köpa en miljöanpassad bil, antingen en ren elbil, vätgasbil eller laddhybrid? Då har du väl inte missat att idag, 8 november, är sista dagen du kan köpa en miljöbil med klimatbonus, för från och med imorgon slopas stödet. Det meddelade regeringen igår, med endast en dags varsel. En oväntad nyhet för många, både de som tänkt köpa bil, och bilhandlarna, som ikväll håller extra kvällsöppet för kunder som vill hinna med att få stödet. 

Kolla reglerna noga

Reglerna kring klimatbonusen och dess storlek är många. Läs därför noga här på Transportstyrelsens hemsida innan köpet, och räkna ut exakt hur mycket du kan få. Det är viktigt att du kan visa för Transportstyrelsen att köpet eller beställningen gjordes senast den 8 november, och att det står det på orderbekräftelsen – annars blir du utan stöd.

Så stor klimatbonus kan du få

Om du köper en ren elbil eller vätgasbil med nollutsläpp senast idag, är den högsta möjliga bonusen:

  • 50 000 kronor om bilen tas i trafik den 1 januari 2023 eller senare. 
  • 70 000 kronor om bilen tas i trafik innan den 31 december 2022.

För övriga bilar, till exempel laddhybrider, varierar stödet beroende på hur mycket koldioxid de släpper ut. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.

Källa: Transportstyrelsen, Regeringen

Läs också: Regeringens besked: Så mycket pengar får du i elstöd


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar