Rekordhöjning av räntan: Nu kan du slippa amortera – ring din bank!

Nu har Riksbanken höjt styrräntan med hela 100 punkter. Enligt Finansinspektionen kan du som är orolig över ökade räntekostnader kontakta din bank och be om att få slippa amortera.

Idag (20/9 2022) höjde Riksbanken styrräntan med hela 100 punkter, den största höjningen på hela 30 år. Nu ligger styrräntan på 1,75 procent och det kommer allra först att märkas på de rörliga bolånen.

Finansinspektionen uppmuntrar de familjer som kan få svårt att klara amorteringskravet att ringa sin bank – för att få slippa amortera. Bankerna har möjlighet att bevilja ett tillfälligt undantag från amorteringskravet, om det föreligger “särskilda skäl”. Ett sådant skäl kan vara en väsentligt försämrad ekonomi. 

– Det är en möjlighet som funnits sedan kravet infördes. Vi tycker att det är bra om folk utnyttjar det här, säger Henrik Braconier, Finansinspektionens chefsekonom till Ekot. 

Ihop med höga energipriser, dyra bränslekostnader och matprisökningen väntas många hushåll få det kämpigt med privatekonomin framöver. Ungefär hälften av alla svenskar med bolån har rörlig ränta och det är där räntehöjningen kommer synas först. 

– Börjar det bli knapert så är det bäst att ringa banken, så startar man en dialog. De är vana vid att hantera den här typen av frågor på ett professionellt sätt, säger Braconier.

Läs också: Ont om pengar? Här är 33 riktigt smarta spartips!

Källa: Expressen, Finansinspektion


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar