Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Ska bolånet bindas och hur ska man göra med sina besparingar? Johanna Kull, sparekonom på Avanza, svarar på tio av läsarnas frågor om ekonomi i osäkra corona-tider.


Läs också: Största missuppfattningen om corona, enligt Agnes Wold

Många berörs av de ekonomiska konsekvenserna som följer corona-pandemin. Vid en chatt på Facebook fick Vi i Villas läsare ställa sina frågor och få svar av Johanna Kull. 

Hur ska jag göra med bolånet, bör jag binda det nu?

Det finns i dagsläget inget som tyder på några större ränteförändringar i någon riktning. Riksbanken kommer hålla räntan låg länge än vilket talar för lägre räntor, men å andra sidan har bankernas upplåningskostnad ökat vilket talar för högre räntor. Krafter som alltså drar åt olika håll alltså.
Sammantaget kan vi nog därför förvänta oss ganska oförändrade räntor den närmaste tiden och man behöver som vanligt inte skynda sig att binda. Skillnaden mellan bundna och rörliga räntor är dock historiskt låg så vill man veta exakt vilken ränta man kommer betala varje månad kan man såklart binda. Här är det dock viktigt att man i så fall har tänkt bo kvar i nuvarande bostad bindningstiden ut i och med att det kostar att bryta ett bundet lån.

 

Jag har besparingar i fonder och aktier, vad ska jag göra nu?

Det beror på vilken tidshorisont du har. Är det ett långsiktigt sparande med +5 års tidshorisont då är sannolikt aktier/aktiefonder det bästa valet. Aktiemarknaden har varit det som gett bästa avkastning över tid historiskt och kommer sannolikt att vara så även framöver. Men den svänger och vi kan inte veta hur börsen går i år eller nästa, över tid tenderar den dock att stiga. Det gör att pengar du snart planerar att använda inte hör hemma på börsen. Men det gäller alltid, corona-oro eller ej.

 

Vi går i tankar att sälja vår lägenhet, ska vi avvakta eller sälja? 

Här får ni låta ert behov styra. Enligt mäklare jag talat med är det just nu lite avvaktande och något utav köparens marknad. Detta eftersom det som läggs ut just nu är sådana objekt där säljarna måste sälja på grund av att de redan köpt nytt. Men priserna kan såklart komma att gå ner ytterligare om lågkonjunkturen blir långvarig. Men det är ju högst osäkert än så länge. Vi ska också komma ihåg att räntorna är låga och att det för många typer av bostäder finns en underliggande bostadsbrist.

Det finns krafter som drar åt olika håll med andra ord. Detta verkar göra att många väljer att avvakta tills den värsta osäkerheten lagt sig i stället för att göra bostadsaffärer i dagsläget.

Läs också: Tvätta händerna rätt och minska risken att bli sjuk

Jag och min man bor i en villa och nu står min mans företag still utan inkomster. Min inkomst är låg. Om vi inte klarar att betala för mat och uppehälle, bör vi ta av våra aktiefonder? Kan vi göra på annat sätt?

Vilken jobbig situation, beklagar.

Ett tips är att om ni inte redan gjort det vända er till er bank och ansöka om amorteringsfrihet. De ska bankerna godkänna som läget är nu. Har ni gjort det, ansökt om det statliga stöd som finns att få men inkomsterna ändå inte räcker till, ja då får man ju titta på sina besparingar och se vad man kan ta därifrån. Det är ju för tider som dessa som vi verkligen får användning av vår buffert.

  coronavirusCoronaviruset

Kommer det vara bra köpläge för fritidshus framöver?

Det är tyvärr omöjligt att säga. Enligt mäklarna är det fortfarande högtryck på sommarstugemarknaden, men de talar så klart lite i egen sak där. Men man kan tänka sig att skulle det bli en mer långvarig lågkonjunktur då lär det påverka fritidshusmarknaden. I och med att det ofta är något man först gör sig av med om man vill dra ned kostnaderna. I alla fall innan man säljer sin permanenta bostad. och framför allt kanske det inte kommer så många nya spekulanter. Men som sagt det är för tidigt att svara på än.

Hur som helst så tycker jag att det är viktigast att man utgår från sin egna ekonomi och tydligt räknar på, inte bara vad ens maxtak är, utan även vad man faktiskt är villig att spendera på sommarstugan/lånet varje månad. Vad man kan lägga på en bostad är ju en sak, vad man vill är en annan. Ett tips är också att undersöka vad liknande sommarstugor i berört område legat på historiskt. Så att man har något att jämföra med.

 

Jag har ett eget aktiebolag och har förlorat mina uppdrag, kan jag permittera mig själv och få permitteringsstöd?

Det ska gå för egenföretagare med aktiebolag att använda sig av de nya reglerna kring korttidsarbete. Det är dock vissa villkor kring det. Här kan du läsa mer:  https://www.unionen.se/rad-och-stod/coronaviruset-vad-galler-mig-som-egenforetagare

 

Vad händer med mina pengar om jag investerat i ett företag som går i konkurs? Till exempel om ett flygbolag går i konkurs och jag har aktier där?

Vid en konkurs blir aktierna värdelösa i och med att bolagets skulder överstiger bolagets tillgångar. Rent praktiskt är det första som sker att aktien handelsstoppas på börsen. Detta sker i samma ögonblick som konkursen blir känd. När konkursen formellt godkänts av tingsrätten avnoteras aktien från börsen och dina aktier anses vara sålda för noll kronor. Konkursförvaltaren tar nu över och det inleds en längre process för att avveckla verksamheten och återbetala så mycket som möjligt av bolagets skulder till fordringsägarna. Som aktieägare kommer du efter fordringsägarna i denna ordning och du kan vanligtvis inte förvänta dig att det kommer finnas pengar kvar att dela upp mellan aktieägarna.

Läs också: Så hanterar du din oro för corona

 

Om man känner sig trygg med sin ekonomi trots situationen vi är i, är det läge att investera då?

Ja det kan det vara, eller i alla fall ett bättre ingångsläge än för en månad och 10 procent sedan. Men börsen är osäker, det måste vi komma ihåg. Och just nu är osäkerheten större än någonsin. Att bolagens kvartalsrapporter som snart börjar komma kommer vara dåliga det vet vi, den stora frågan nu är när ekonomin börjar återgå till det normala och hur snabb den återhämtningen kommer att bli. För att svära sig fri från dessa frågetecken och inte bli så beroende av börsens tillfälliga svängningar är tipset därför att investera pö om pö. Har man en större summa man vill in på börsen med, så öka på ditt månadssparande och låt det ta tid. Och såklart, var långsiktig.

 

Jag är 30 år, egen företagare och har varit sjuk i corona i snart fem veckor. Kan jag få pengar från Försäkringskassan eller kompenseras på något vis?

Ja det finns olika ersättningar att söka. Tipset är att vända dig till Försäkringskassan. Här bra länkar beroende på om du har enskild firma eller AB: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/enskild_firma_lank

https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/aktiebolag

 

Vi väntar barn i höst och har en utbyggnad av huset planerad i sommar, med hantverkare inbokade. Bör vi skjuta på det? Vår ekonomi är just nu stabil.

Grattis till tillökningen! 

Det är en fråga som bara ni kan svara på tyvärr. Men har ni en stabil ekonomi, en ordentlig buffert och låg risk att bli arbetslösa, då kan jag inte se varför ni inte ska genomföra er planerade utbyggnad.

Läs också: Corona-experterna: Då kan det värsta vara över

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar