ANNONS FRÅN COMPRICER

Spartips: Så här kan du stå stadigt under årets fattigaste månad

Hur klarar man av årets fattigaste månad och dag? Med dessa tips från Compricer kan du klara av denna månad men också stå bättre rustad inför nästa år.

Att januari är en särskilt fattig månad för många är inget nytt. Efter månader av julklappsinköp och nyårsfirande kan plånboken vara extra tunn – och extra mycket så nu i samband med världsekonomins tillstånd. Det finns dock olika knep att ta till, både kortsiktiga som du kan genomföra redan nu samt några som kommer hjälpa dig nästa januarimånad. 

– Det är en svår ekonomisk tid för många, och i år är det nog extra svårt för alla. Elpriserna är skyhöga, bensinpriserna likaså och det är dyrare än någonsin att handla matvaror och dylikt. Därför har vi sammanställt en rad tips så att du får ekonomin att gå runt, förklarar Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer. 

Så klarar du dagarna före löning

Dagarna före januarilönen kallas för årets fattigaste dagar. Det finns dock flera olika tillvägagångssätt för att få lite extra liv på kontot, utan att vara varken alltför tidskrävande eller komplicerande. 

1. Sälj onödiga prylar i hemmet

En undersökning från insiktsföretaget Kantar Sifo visar på att den genomsnittliga svensken har 38 oanvända saker i hemmet till ett värde av cirka 18,000kr. Det kan därför vara en bra idé att kombinera söndagsstädningen med att ta reda på vad du faktiskt behöver och inte. När du bestämt dig för vad som ska säljas – ta ett gäng fina bilder och lägg ut på plattformar såsom Blocket, Tradera och Facebook Marketplace!

2. Laga matlådor

Det är ofta enkelt att lockas av de goda luncherna som finns runtom ens arbetsplats. Det blir dock en väldigt dyr historia i det långa loppet, och genom att fixa matlådor och ta med till jobbet kan du spara nästan 100 kronor per lunch. Om du alltid äter ute är det en besparing på omkring 2 000 kronor – i månaden!

3. Ta tid att hitta bra deals när du handlar

Det är ofta bekvämt att handla i närmsta mataffär och köpa det som du behöver utan att leta efter alternativ. Genom att välja en billigare affär, men också se om du kan hitta speciella deals, kan du spara rejäla summor varje månad. Statistik visar att en familj på fyra kan spara över 20,000 kronor per år genom att gå till en annan butik – men köpa samma varor. Det är alltså värt att se sig omkring och hitta en affär som är bättre lämpad.

4. Det är okej med nödlösningar

Är det riktigt kärvt och svårt att få ihop? Se över räkningarna och kontakta respektive bolag för att skjuta upp förfallodatumet. Vänta inte på påminnelse- och inkassoräkningar då detta kommer stå dig extra dyrt framöver. Du kan också vända dig till din kommun för att få ekonomisk rådgivning.

Se över dina avtal med Compricer

Klara nästa januari bättre

Även om du klarar dig denna månad så är fattig-januari återkommande varje år. Det är därför bra att redan nu försöka säkra upp så att du inte behöver stressa fortsättningsvis. 

1. Se över dina avtal

Ta en ordentlig titt på alla avtal du betalar för. Kanske är det något du glömt att du prenumererar på, något du inte använder särskilt mycket eller något du kan tänka dig skippa? Du kan också hitta billigare alternativ, och i många fall kan du även få en extra bra deal om du förhandlar med leverantören direkt.

Hos Compricer kan du enkelt se över dina avtal och med hjälp av experter få hjälp att spara pengar. Hos Compricer kan du enkelt se över dina avtal och med hjälp av experter få hjälp att spara pengar. Nedan kan du se flera exempel på hur mycket några användare har haft möjlighet att spara genom att jämföra sin avtal hos Compricer. Bolåneexemplen visar hur mycket man kan spara genom att jämföra och hur viktigt det är för din plånbok.

VILLAFÖRSÄKRING

158 kvm+19kvm biarea, Allrisk/Drulle inkluderad

Lägsta årskostnad – 3 948 kr

Högsta årskostnad – 7 014 kr

Att spara: 3 066 kronor


96 kvm+96kvm biarea, Allrisk/Drulle inkluderad

Lägsta årskostnad – 5 508 kr

Högsta årskostnad – 8 113 kr

Att spara: 2 605 kronor

(Försäkringstagares ålder, var bostaden ligger osv påverkar priset på varje försäkring)

Jämför din villaförsäkring hos Compricer

BOLÅN

Det finns särskilt stora summor att spara genom att se över sitt bolån. Se till att jämföra dessa hos Compricer!

Bindningstid: 3 månader, lånebelopp vid beräkning: 2 600 000 kr

Lägsta snitträntan: 3.12 % (Ikano Bank)

Högsta snitträntan: 3.68 % (Nordea bolån)

Möjlig besparing/år: 14 560 kr (före ränteavdrag).


Bindningstid: 3 år, lånebelopp vid beräkning: 4 100 000 kr

Lägsta snitträntan: 3.79 % (Nordea bolån)

Högsta snitträntan: 4.25 % (Ikano Bank)

Möjlig besparing/år: 18 860 kr (före räntaavdrag)


Bindningstid: 5 år, lånebelopp vid beräkning: 5 100 000 kr

Lägsta snitträntan: 3.42 % (Nordea bolån)

Högsta snitträntan: 4.38 % (Danske Bank bolån)

Möjlig besparing/år: 48 960 kr (före ränteavdrag)

Jämför ditt bolån hos Compricer – klicka här

BILFÖRSÄKRING

Du som äger en eller flera bilar har också möjligheten att spara rejält. 

Volkswagen Golf, Halvförsäkring, Bor i Villa, Parkerar i eget garage

Lägsta årskostnad – 1 456 kr

Högsta årskostnad – 5 139 kr

Att spara: 3 683 kronor


BMW X3, Helförsäkring, Bor i Villa, Parkerar i eget garage

Lägsta årskostnad – 7 654 kr

Högsta årskostnad – 13 473 kr

Att spara: 5 819 kronor

Jämför din bilförsäkring och se vad du kan spara

2. Spara till en buffert

Det kan låta självklart, men en buffert gör att du står stadigare när ekonomin krisar. Sätt upp ett månadssparande som drar pengar vid varje löning automatiskt så har du en bra grund inom loppet av några månader.

3. Se över dina pensionsavtal

Ta en närmre titt på din premie-, tjänste- och privata pension. Hur är avkastningen? Vad är avgifterna? Chansen är stor att det finns bättre alternativ.

Jämför, byt och spara hos Compricer

Mest lästa artiklar