Emil i Lönneberga fyller 60 år – här ska det firas!

Hujedamej, i år är det hela 60 år sedan den första boken om Emil i Lönneberga publicerades! Och det firas i både Stockholm, Småland och Köpenhamn. Här listar vi jubileumsaktiviteterna.

”Hyss hittar man inte på, di bare blir. Och att det är ett hyss, det vet man inte förrän efteråt”.
Det är bevingade ord från busige Emil, en av Astrid Lindgrens mest älskade barnbokskaraktärer. 1963 gavs den första boken om Emil i Lönneberga ut, pojken med det ljust ulliga håret, som gjorde så mycket hyss på gården Katthult i Småland. Och nu ska Emils 60-årsjubileum förstås firas, både med nya utställningar, böcker och musik. Vill du också fira Emil med barn och barnbarn? Här listar vi årets Emil-aktiviteter!

Delta i Vi i Villas Emil-tävling och vinn priser värda över 5 500 kr! Klicka här!

Illustration: ©Björn Berg/Bildmakarna Berg AB

Detta händer under jubileet:

 • 13–14 maj: Hoppfallerej! Astrid Lindgrens Värld på Skansen i Stockholm.
  Emil firas på Skansen med teater, lekar – och en hyllningskonsert! 13 maj kl 17 tolkar svenska artister som Timbuktu, Amanda Bergman, Kristin Amparo, Sarah Riedel mfl. Emils visor. Läs mer här!
 • 1 juni: Eeemil – ny lekutställning öppnar på Junibacken i Stockholm.
  Emil flyttar in på Junibacken där han snickrar i sin snickerboa. Den 1 juni öppnar en alldeles ny utställning på Junibacken i Stockholm, fylld av fart och lek! Läs mer här!
 • 1–2 juli: Hip Hurra för Emil från Lönneberga på Tivoli i Köpenhamn. 
  En sång- och dansshow på svenska på nöjesparken Tivoli. Läs mer här!
 • 17 juni–24 september: Björn Bergs sagovärldar – Emil och många fler! Utställning på Näs, Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby.
  Björn Berg illustrerade alla böcker om Emil i Lönneberga, och i den här nya utställningen, skapad av hans barn, får vi chansen att bekanta oss mer med tecknaren. Läs mer här!

Fler nyheter med Emil:

 • Hyss är bra – en skiva med nya tolkningar av Emils visor, producerad av Sarah Riedel.
 • Restaurerade bilderböcker: Den där Emil, När lilla Ida skulle göra hyss, Emil och soppskålen.
 • Nya pekböcker: Idas sommarvisa, Snickerboa och Lille katt.
 • Nya ljudböcker: Olof Wretling har läst in sex Emil-berättelser.
 • Över 100 nya Emil-produkter ges ut, bl a en Emil i Lönneberga-strut från Sia Glass.
 • Emil och snöbollskriget, en ny animerad kortfilm, visas på julafton i SVT:s nya Astrid Lindgren-julspecial.
Illustration: ©Björn Berg/Bildmakarna Berg AB

Så kom Emil till

Berättelsen om Emil föddes när Astrid Lindgren hade hand om sitt treåriga barnbarn Karl-Johan som bara gallskrek. ”Vet du vad Emil i Lönneberga gjorde en gång?” sa Astrid plötsligt, och barnbarnet tystnade, han ville gärna veta vad Emil gjorde. Och sagomästarens fantasi gick igång. Men hur skulle då Emil se ut? Astrid Lindgren fick syn på en teckning av en liten pojke i en bok på Djurgårdsfärjan, och insåg att det var så hon föreställde sig Emil. Hon kontaktade tecknaren Björn Berg, som använt sin fyraårige son Torbjörn som modell, och han fick uppdraget att rita Emil i tre kapitelböcker och sju bilderböcker.

På 1970-talet när böckerna filmatiserades kom också de kända visorna med texter av Astrid Lindgren och musik av Georg Riedel. Böckerna om Emil har sålt över 23 miljoner exemplar världen över, och finns översatta till 54 språk.
Ja, visst är det värt ett kalas! 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar