Fira kärleken på Alla hjärtans dag – traditioner, tips och idéer!

Alla hjärtans dag, 14 februari, är dagen då många uppmärksammar kärleken i sitt liv lite extra. Behöver du lite inspiration inför firandet? Här är redaktionens bästa tips.

Alla hjärtans dag, eller Valentindagen som den också kallas, firas den 14 februari. Det är en dag då många uppvaktar personer de älskar med mysiga aktiviteter, kärleksfulla ord och presenter. Men hur kommer det sig egentligen? Här berättar vi kort om dagens historia, och hur firandet ser ut idag!

Sankt Valentins dag

Helgonet Valentinus har, sedan 400-talet, firats den 14 februari inom katolska kyrkan. Men exakt vem detta helgon var är inte säkert. Det finns nämligen flera olika Sankt Valentin som blev martyrer århundradena innan. Den mest kände Valentinus av dem var en präst i antikens Rom, som sägs ha dömts till döden för att han vigde kristna par, och vägrade avsäga sig sin tro. 

Så uppkom kärlekstemat

Den romantiska kopplingen till dagen uppstod först under medeltiden i Frankrike, England och Skottland. Då parades ungdomar ihop två och två inför sommarens lekar och danser. Ungdomarna började fundera kring vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga, vem de skulle hålla ihop med under det kommande året. Detta sägs också ha inspirerats av tron på att fåglarna letade partner i mitten av februari. Efterhand blev det allt vanligare att ge varandra kärleksbrev, kort och små presenter på Valentindagen, och denna tradition spred sig stort över den anglosaxiska delen av världen.

Alla hjärtans dag i Sverige

I Sverige fanns det förr i tiden en liknande sed med att para ihop flickor och pojkar på skoj, fast under pingsten. Men det var inte förrän i mitten av 1950-talet som Nordiska Kompaniet och svenska blomsterhandlare, med inspiration från USA, började lansera Alla hjärtans dag, för att öka sin försäljning. Först 1985 blev det en officiell dag i svenska kalendern.

alla hjärtans dag
4 av 10 svenskar uppmärksammar Alla hjärtans dag, enligt en undersökning från Svensk Handel.

Alla hjärtans dag-present

Chokladpraliner, geléhjärtan och röda rosor brukar säljas i mängder den här dagen. Men Alla hjärtans dag har fått en del kritik för att vara ett kommersiellt påhitt, och att ge presenter till varandra denna dag är självklart inget måste. Att ge av sin tid, och ordna en romantisk upplevelse, brukar dock vara väldigt uppskattat. De vanligaste sätten att fira är att laga en finmiddag hemma, eller att gå ut på restaurang. Andra trevliga aktiviteter vi kan tipsa om är att se en feel good-film, bada skumbad eller göra en mysig utflykt.

alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag-middag

Vad kan då passa att laga till middag på Alla hjärtans dag? Ja, det beror förstås på vilken mat man tycker känns lite extra festlig och speciell. Välj ett säkert kort, som din partners favoriträtt, eller testa något nytt, som känns lite lyxigare. På till exempel Köket.se och Recept.se finns det hela menyer att inspireras av. Ett tips är att inte välja så tung mat, så ni orkar med resten av kvällen. En efterrätt med choklad och lite bubbel till det, brukar gå hem hos de flesta. Satsa gärna också på lite festligare dukning, med tända ljus och lite trevlig musik i bakgrunden för att höja mysfaktorn.

Alla hjärtans dag-pyssel

För att visa sin omtanke lite extra kan det vara trevligt att pyssla ihop en personlig present. Du kan till exempel sätta ihop en fotobok fylld med fina minnen, baka något hjärtformat eller tillverka egna Alla hjärtans dag-kort ihop med barnen. Spana gärna in vår Alla hjärtans dag pyssel-artikel här, eller sök på Youtube och Pinterest, där det finns hur mycket inspiration som helst på kreativa pyssel.

Youtube-tipset: Gör ett Alla hjärtans dag-kort!

Källa: Annas instruktionsbok/Youtube

Källa: Wikipedia, Svensk Handels Alla hjärtans dags-rapport 2019

Läs också: 7 Alla hjärtans dag-pyssel


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar