Fixa fläcken – så får du bort de vanligaste fläckarna!

Bye bye, svåra fläckar! Vi har guiden till hur du får bort det mesta, oavsett om det är rödvin som skvätter upp precis när nya skjortan åkt på eller ketchupen som sprutar ut över hela byxan. Anna Högberg, expert på Hemfrid, ger sina bästa tips!

Spillt kaffe

Rödvin 

Badda rödvinsfläckar och rosé-vinsfläckar direkt med vatten. Strö på rejält med salt och låt det dra ur vätskan i omgångar. Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt. Om fläcken ändå är kvar, prova att behandla med ättika utspädd i varmt vatten, gärna hett! För gamla vinfläckar finns husmorsknepet med het fet mjölk. Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget och låt ligga tills mjölken svalnat.

Kaffe  

Är det kaffe med mjölk eller grädde – blötlägg fläcken först i kallt vatten och sedan i så hett vatten som tyget tål. Är det bara svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten räcka. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten funka. För tyg som inte tål hett vatten kan du badda fläcken med uppvispad äggula i ljummet vatten.

Olja och fett

Sug först upp så mycket som möjligt med hushållspapper. Strö potatismjöl eller majsmjöl över fläcken, låt ligga över natten. Dammsug upp överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta i maskin.

Svett 

Bearbeta fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till svettiga träningskläder är det bra att ha en sprejflaska med ättika och vatten, och regelbundet spreja de svettigaste områdena. Låt verka i tio minuter och tvätta som vanligt.

Läs också: Så blir du kvitt de svåra fläckarna i badrummet!

Blod 

Skölj alltid först i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner som fäster mer av varmt vatten. Om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten. Låt plagget ligga i blöt i ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt. Om fläcken ändå är kvar, testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten. Lägg på fläcken, låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt pulver och dutta med fuktig trasa för att få bort det sista innan du maskintvättar.

Ketchup 

Använd handdiskmedel och vatten. Om fläckarna är riktigt envisa –  använd rödsprit!

Blåbär 

Prova först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa. Om det krävs mer, överväg om ditt tyg tål blekning, testa i så fall med citron. Glycerin kan också hjälpa.

Choklad 

Behandla så fort som möjligt! Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sedan chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel. Låt verka en stund. Lägg sedan plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål. Tvätta som vanligt nästa morgon.

Apelsinjuice

Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på fläcken tills så mycket som möjligt har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

Gräsfläckar 

Förbehandla med diskmedel eller såpa. Låt verka i ungefär en timme och tvätta som vanligt. Vita plagg kan du också prova att gnida rena med sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Du kan också testa tandkrämsknepet för gräsfläckar.

Banan 

Spotta på fläcken om den inte hunnit mörkna än. Arbeta in och skölj efteråt. Citron fungerar på ljusa tyger. Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka, så var försiktig. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar. Tvätta med tvättmedel efteråt.

Deodorantfläckar 

Deodorantfläckar på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj. En annan metod är ättika! Blanda 1 del ättika med 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och maskintvätta.

Läppstift 

Tvätta i tvättmaskin. Eller prova att gnida bort läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd.

Mjölk 

Tvätta med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa vinäger eller rödsprit. Skölj noga. Tvätta.

Kulspetspenna 

Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder, men om tyget är färgat riskerar du att bleka det med etanol.

Läs också: Trött på kalkfläckar? Testa vinägersknepet!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar