I SAMARBETE MED WATERCIRCLES

Byt försäkringsbolag – och spara pengar

När det gäller försäkringsbolag lönar det sig oftast inte att vara en trogen kund. Snarare tvärtom. Här är 6 goda råd att följa när du väljer försäkringar – för att undvika dyra fällor.

watercircles försäkringar

När bytte du försäkringsbolag senast? Att regelbundet se över sina försäkringar är smart, då det kan stå dig dyrt att vara lojal med ditt försäkringsbolag. Det menar Finansinspektionen som nyligen gjorde en granskning av priser på försäkringar. Granskningen visade att avgifterna på försäkringar i många fall höjs för trogna kunder, då ingångsrabatten som ges vid nyteckning ofta försvinner. Detta gäller särskilt hem- och villaförsäkringar.

Jämför priset

På grund av den dolda prisökningen är det klokt att jämföra pris och villkor på dina försäkringar med andra försäkringsbolags erbjudanden, innan försäkringsperioden löper ut och försäkringarna automatiskt förnyas. Försäkringar gäller vanligtvis ett år, och det är bra att granska försäkringsbreven där det står när de går ut, och notera prisutvecklingen. Låter du dem bara löpa på år efter år, riskerar du att betala alldeles för mycket i onödan. 

Här gäller undantag 

När det gäller person- och husdjursförsäkringar är det däremot annorlunda, där kan en ny hälsodeklaration leda till en annan bedömning, och ett annat prisläge. Om ditt husdjur till exempel har fått en allergi, eller ett annat bestående problem, bör du helst inte byta bolag. 

För att undvika dyra fällor finns det även andra saker att tänka på. Här listar vi 6 goda råd för försäkringar:

1. Satsa på en villahemförsäkring

Bor du i villa är det smart att lägga pengarna på en villahemförsäkring, som täcker både huset, ägodelarna i det (lösöret) och de som bor i huset. För om du har separata hem- och villaförsäkringar hos olika försäkringsbolag, behöver du betala dubbel självrisk om både ditt lösöre och din byggnad skulle komma till skada vid samma händelse. 

2. Jämför villkoren noga

Leta inte bara efter billigaste priset på hemförsäkringen, utan granska noga vad du får för pengarna. Se till att hem- eller villahemförsäkringen täcker det mesta – såsom reseskydd, som skyddar vid sjukdom, olyckor och stöld när du är utomlands, och ansvarsskydd, som betalar för person- och sakskador som du råkat orsaka och blir ersättningsskyldig för. 

Ofta är produktförsäkringar pengar i sjön.

3. Undvik onödiga försäkringar

När du köper nya saker, som maskiner och vitvaror, brukar du ofta bli erbjuden produktförsäkringar. Men ofta är det onödiga pengar, då prylarna vanligen skyddas av garantin, eller hemförsäkringen om du har ett allriskskydd (drulle). Satsa på att försäkra det viktigaste – ditt hem, familj, fordon och dina husdjur, då veterinärbesök ofta är väldigt kostsamma. 

4. Samla och få mängdrabatter

Samlar du flera försäkringar hos samma försäkringsbolag brukar det ge rabatter. Men tänk på att bara för att du får hög rabatt så kanske det inte är det bästa erbjudandet. 

5. Ställ av

Har du fordon som du inte använder delar av året? Då kan du spara pengar genom att snabbt och smidigt ställa av dem under dessa perioder, via Transportstyrelsen. Då slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring. Glöm bara inte att ställa på dem när du ska köra igen, eftersom det är olagligt att köra oförsäkrad.

6. Begär bekräftelse

Väljer du att säga upp en försäkring ska du alltid be om en skriftlig bekräftelse. Det är ett viktigt bevis att hänvisa till om det uppstår något fel som gör att uppsägningen inte går igenom, så du inte behöver betala för dubbla försäkringar. 

Tips!

Nyligen inledde Vi i Villa ett samarbete med försäkringsbolaget WaterCircles för att erbjuda våra läsare förmånliga och miljömärkta försäkringar på både villor, fritidshus, fordon och vid olycksfall. I de allra flesta fall prismatchar WaterCircles och du kan då få ett minst 10 procent lägre pris än din nuvarande försäkring, och upp till 20 procents samlingsrabatt om du tecknar flera försäkringar. Läs mer om erbjudandet här.  

Läs mer: Vi i Villa och WaterCircles Försäkring i nytt samarbete

Mest lästa artiklar