Försäkringsfällor i hemmet

Villaförsäkringen täcker många av de skador som kan drabba ditt hus – men inte alla. Ta reda på om du behöver en tilläggsförsäkring innan olyckan är framme.


Om vatten plötsligt strömmar in genom yttertaket på din villa och skadar huset invändigt finns en tilläggsförsäkring som täcker själva fuktskadan, förutsatt att taket inte är äldre än 30 år. För skadan på yttertaket får du dock ingen ersättning.

– Skador som har uppstått på grund av utifrån kommande fukt, exempelvis regn, omfattas generellt sett inte av villaförsäkringen. Det finns undantag, som översvämning i samband med kraftigt regn och vattnet strömmar in från markytan direkt in i byggnaden genom ventiler, fönster eller dörrar. Men i grunden gäller att skador på grund av fukten ska ha uppstått på grund av läckor i vattenledningar säger Peter Bratt, byggskadespecialist, Länsförsäkringar.

Skyddar villaförsäkringen mot asbest och radon?

– Bara om du har en ersättningsbar brand- eller vattenskada i grunden. Om det har läckt in vatten och uppstått fukt i väggen, och så visar det sig att det finns asbestplattor under – då omfattar försäkringen att riva ner även plattorna. De blir en del av själva åtkomstkostnaden för att reparera vattenskadan. Men det ingår inte sanering om du hittar asbest och huset är friskt i övrigt. Samma sak gäller med radon, säger Peter Bratt.

Läs även: Så fungerar din hemförsäkring

 

Alla värdesaker är inte försäkrade

Något som vissa husägare missar är att kontrollera om all egendom omfattas av hemförsäkringen eller inte.

– Om du har något speciellt i din bostad, till exempel en dyr tavla, armbandsklockor eller fina guldsmycken – kolla att de omfattas av din försäkring. De ingår upp till ett visst belopp, men värdet på sakerna kan överstiga det, och då måste man köpa speciella tilläggsförsäkringar säger Peter Bratt.

Vilket är det vanligaste problemet som folk ringer om som inte omfattas av villaförsäkringen?

– Dräneringar. Folk ringer och säger att de har en vattenskada i källaren, och orsaken är inte ett läckande rör inne i huset, så då får vi säga nej för att skadan inte omfattas av försäkringen när fukten är utifrånkommande, säger Peter Bratt.

Peter Bratt, byggnadsspecialist Länsförsäkringar. 

*Artikeln publicerades 25 augusti 2017.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar