”När behöver jag en dolda fel-försäkring?”

Behövs en dolda fel-försäkring om husköparen inte vill göra en besiktning? Läs expertens svar här. 

När behöver jag en dolda fel-försäkring?

Vi har sålt vår villa och köparen vill inte göra en besiktning, behöver jag ha en dolda fel-försäkring då?

Roger Hägerklint

 

Svar: Köparen har en långtgående undersökningsplikt inför köpet av din villa. Det innebär bland annat att köparen inte kan hålla dig som säljare ansvarig för fel och brister som hade kunnat upptäckas före köpet. Om köparen väljer att inte besiktiga huset före köpet tar köparen därmed en stor risk. Om köparen däremot efter köpet upptäcker fel eller brister som bevisligen inte var möjliga att upptäcka före köpet, och heller inte kunde förväntas av ditt hus, kan det vara fråga om dolda fel.

Som säljare ansvarar du för sådana dolda fel i tio år räknat från tillträdesdagen. Det kan därför vara fördelaktigt att teckna en dolda fel-försäkring, där försäkringsbolaget vid kravanspråk från köparen utreder ditt ansvar och ersätter skador inom ramen för försäkringsvillkoren. Det finns försäkringar som kan tecknas med respektive utan att besiktning har utförts.

 

Vi i Villas expert Magnus Bäckström, Kundombudsman, Mäklarsamfundet 

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar