”Vilka försäkringar bör jag ha när jag bor i villa?”

Vilka försäkringar bör du som villaägare egentligen ha? Vi i Villas expert Peter Bratt svarar på läsarfrågan kring villaförsäkringar.


Finns det något generellt svar på vad man bör ha för försäkring/försäkringar på sin villa? Tycker att det är svårt och tidskrävande att sätta sig in i detta och om jag frågar försäkringsbolaget så känner jag att de arbetar som säljare och då kanske jag inte alltid får ett helt opartiskt svar.

Daniel Karlsson

 

 

Svar: Jag tycker att du ska teckna en villahemförsäkring, eftersom en villaförsäkring bara skyddar byggnaden.Med en villahemförsäkring försäkrar du ditt hus, dina saker och dig själv.Med villahemförsäkringen får du en kombination av en villaförsäkring och hemförsäkring. Den fungerar som en vanlig hemförsäkring, men gäller också för skador på själva huset och tomten det står på.

Villahemförsäkringen inkluderar egendomsskydd (skydd mot saker som kan hända mot ditt hus eller ägodelar, som inbrott, bränder, vattenskador m.m), ansvarsskydd (om någon till exempel kräver dig på skadestånd), rättskydd (om du är i behov av att anlita advokat vid rättstvist), överfallskydd (vid exempelvis misshandel), reseskydd (en försäkring för dig och dina ägodelar när du reser) samt Id-skydd (om någon stjäl din identitet).

Tilläggsförsäkringar som kan vara bra att ha:

Allrisk byggnad (skyddar byggnad och tomt om något plötsligt och oförutsett sker, som inte omfattas av grundförsäkringen).

Allrisk lösegendom (skydd för dina lösören och värdehandlingar om något plötsligt eller oförutsett sker och som inte går att få ersättning för i grundförsäkringen).

Olycksfall (gäller för olycksfall både under fritid och arbetstid).

Peter Bratt, byggskadeexpert

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar