Förvandla lastpallar till snygg soffa

Vill du ha en soffa som grannen garanterat inte har, och ingen annan heller för den delen? Bygg en snygg soffa av lastpallar. Här ger vi dig några tips på snygga lastpallssoffor. 


Vad kan man egentligen göra av lastpallar? Stapla ved på dem? Stapla flera lastpallar på varandra och ställa undan dem i förrådet eller bara slänga dem på soptippen?

Varför inte återanvända lastpallarna istället och bygga dig en egen, unik och snygg soffa eller soffgrupp? Vill du kunna flytta runt soffgruppen efter vilket läge solen ligger i så kan du skruva fast små hjul längst ner på de undre lastpallarna.

Lätt att få tag på lastpallar

Du har händelsevis inga överblivna lastpallar som bara ligger och skräpar hemma? Inga problem. I de allra flesta matbutiker finns lastpallar och det finns garanterat lastpallar på brädgårdar. Du kan fråga om de kan skänka lastpallar till dig eller också köpa lastpallar för en överkomlig summa pengar. Vad kostar det inte att köpa en helt ny soffgrupp till vardagsrummet, altanen, balkongen eller verandan? Det enda du behöver komplettera med är sköna dynor. 

Du kan antingen skruva fast en eller flera lastpallar som stöd för ryggen, men om du istället placerar lastpallssoffan eller soffgruppen mot ett plank eller mot husfasaden så kan du absolut vara utan. Dekorera med fler kuddar istället.

Använd lastpallarna så som de är eller måla om

Ett tips är att fråga efter lastpallar som redan behandlats på fabriken om du vill slippa måla och slipa dem. Slitna lastpallar är snygga! Det är ungefär som med skinnjackor som bara blir snyggare med åren och ju mer de används. 

Vill du ändå piffa upp lastpallarna något kan du måla dem i en färg du tycker om. Rött kanske. Tycker du om färg och form kan du även gå loss när det kommer till val av dynor. Det finns dynor i olika material och i hundratals olika färger. 

Dekorera med sköna dynor eller madrasser

Vill du bygga en hel soffgrupp med schäslong av lastpallar kan du lägga tunna madrasser att sitta på. Mät och planera noggrant så att passformen blir rätt. Det finns inget värre än madrasser som är för stora så att du hela tiden hasar ner från lastpallssoffan. 

Lastpallssoffan kan du ha både inomhus och utomhus. Det går lika bra att inreda vardagsrummet med den. Det ger dessutom hemmet en lite rustik och lantlig touch.

Lätt att bygga soffa av lastpallar

Ju fler lastpallar du väljer att lägga på varandra, desto högre upp kommer du. För att helheten ska bli snygg (och ergonomisk) är det viktigt att du kommer på rätt höjd i förhållande till hur högt soffbordet är.

För att vara på den säkra sidan kanske du ska bygga ett soffbord av lastpallar också. Det går till på precis samma sätt. 

Det är lätt att bygga en soffa av lastpallar. Du behöver lastpallar, skruvar, skruvdragare och borrmaskin. Se alltid till att förborra i träet (där skruvarna ska sitta) så att inte träet spricker när du börjar skruva. Väljer du att ha lastpallssoffan utomhus är det bra om du klär sittdelen med plast eller i skumgummi. Då står den pall för regnet och håller längre.

Viktoria Skoglunds trädgårdstips.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar