Frida Fahrman älskar villalivet

Den första julen i nya huset slog en av hennes livs stora drömmar in. Men när huvudsäkringarna sedan gick mitt i vintern fick hon panik. Möt influencern Frida Fahrman som stormtrivs som villaägare.


Hur länge har ni bott i ert hus nu?

– Exakt ett år, vi flyttade in Valborgshelgen 2017, trots att renoveringen inte var klar.

Hur många visningar gick ni på innan ni slog till? 

– Vi letade aktivt till och från i två år. Totalt gick vi på kanske 20 visningar och budade på fyra hus.

Vad var era tre viktigaste kriterier i husköpet?

– Oj, svårt. Jag tror inte vi hade några exakta måsten utan det handlade mer om själva känslan för huset, att vi kände ”här kommer vi kunna trivas i många år”! Men vi ville gärna bo nära stan, vänner och vatten. 

Vad var det som gjorde att ni föll för just det hus ni nu äger?

 – Att det var så många faktorer som föll på plats, inte minst dem ovan. Men framför allt rymden, när man kommer in i huset så är det så mycket mer än det man ser på utsidan. Vi var båda vana från lägenhet i stan, med 3,40 i takhöjd. Det är samma här, och till och med mer i många rum, som ger en härlig rymd. Men även alla stora fönster och glaspartier som ger ett fantastiskt ljus året runt. 

Ni har gjort stora renoveringar, vad har varit roligast?

– Helheten, att det blir som man har tänkt sig, att visionen förverkligas och många gånger bättre. Att man litar på sin smak och sin kunskap. Resultatet är helt klart det roligaste!

Vad har varit jobbigast?

– Att samtidigt ha två små barn och heltidsjobb, där vi faktiskt lägger nästan all vår tid. Ibland hade jag önskat att det inte hade varit den sista lilla tiden som fanns kvar på dygnet som ägnades åt huset – utan tvärt om, att vi hade kunnat ha det som ett heltidsjobb. Sen var det inte optimalt med två små barn när allt var en byggarbetsplats, där golvet till och med var jord och vi var utan kök i nästan fem månader. 

Hur har ni enats i alla val, eller är det en av er som fått bestämma?

– Nej, vi är faktiskt helt i synk. Vi pratar om allt, resonerar tillsammans och gör alla val tillsammans. Vi är skrämmande överens. 

Dina främsta renoveringstips till våra läsare?

 – Gör det med den förmåga som just du/ni har utifrån era förutsättningar, allt ifrån tid till ekonomi, kunskap och intresse. Det ska inte vara jobbigt utan roligt!

Har ni fixat mycket själva eller haft hantverkare? 

– Vi har inte fixat så mycket som vi kanske hade velat, vi är båda är både kunniga och duktiga skulle jag säga. Men tiden har absolut varit en faktor, så vi har tagit in så mycket hjälp vi har förmått. Vi har ägnat oss mer åt det som har varit rimligt för oss, utifrån tid, ork och det vi tycker är kul. 

Vad är dina bästa tips för att hålla sams i renoveringskaoset?

– Jag förstår nog inte grejen av att behöva bråka, det är det inte värt. Så det är nog samma där – lägg det på en rimlig nivå, var realistiska vad ni har tid och råd med, för det blir oftast ännu lite svårare än så. Gör en tydlig plan och budget från början och försök hålla er till den. Chansa inte på saker under vägens gång. Ju bättre koll ni har från början, desto mer rättvist blir det slutliga resultatet. 

Vilken är din favoritplats i ert hus/er trädgård?

– Jag har många härliga små ställen, från ett stort fönster där man ser ut över vattnet och kvällssolen, till harmonin i vårt sovrum och härliga stunder i kök och vardagsrum. 

Berätta om den bästa stunden i huset hitintills?

– Jag har två starka minnen, den första middagen med vänner i huset. Det var första gången vi kunde laga mat på flera månader, tio vuxna och sex barn som satt inne. Solen sken och vi tog en fördrink i trädgården. En ljummen sensommardag och vi ställde till med kräftskiva!

Det andra minnet är första julen så klart, då vi vaknade på julaftonsmorgon och barnen sprang ner till öppna spisen och öppnade sina paket som hängde där i sina strumpor. Granen som var nästan 5m hög och hela familjen som samlades hemma hos oss. Då slog en av livets stora drömmar in för mig!

Vad i ditt hem tror du att en ny gäst reagerar mest på?

– Samma som det vi själva reagerade på under den första visningen, att det är en otrolig rymd med ett fantastiskt ljus när du kommer in genom dörren.

Vad är det roligaste med att vara villaägare?

– Att det finns enorma friheter i vardagen, allt jag älskar att göra med familjen finns det möjligheter för här i vårt hus och i vår trädgård. 

Något du saknar som du tog för givet när du bodde i lägenhet? 

– Nej, snarare tvärtom. 

Skulle du vilja ha dig själv som granne?

– Haha ja det hoppas jag. Jag är ordningsam, men inte gnällig och petig, jag vill ha en god relation men behöver inte vara bästis. Det finns alltid svängrum och högt i tak, men också privatliv. Sen skulle jag både kunna vara blomsterpassare och hundvakt och fixa det rätt bra!

Största missen du gjort som villaägare?

– Den har nog inte kommit än. Men en dag trodde vi att bergvärmen lagt av mitt i vintern och hela huset blev snabbt superkallt. Inget funkade och vi fick smått panik! Då visade det sig att vi har tre huvudsäkringar i huset –  lätt bytt om vi visste var de satt. Tur att jag kan ringa en händig pappa!

Vad har ni för planer för huset och tomten framöver?

– Många, och det är väl lite det som är grejen för att lyckas. Att ta saker lite allt eftersom. Nu är det ju utesäsong så vi fokuserar på det. Vi drömmer om allt från en altan på baksidan av huset, till grusgångar och kanske ett orangeri? Drömma får man. Invändigt är det källaren, där vi skulle behöva fixa i ordning tvättstugan men också gärna bygga ett badrum till. 

Vad ser du mest fram emot som villaägare i sommar?

– Att vara ute när vi vill, hur ofta vi vill och kunna äta ute, gärna tillsammans med vänner och barn!

Fem snabba

Kol eller gasol?

– Kol.

Badtunna eller jacuzzi?

– Jacuzzi.

Motorklippare eller robotklippare?

– Just nu motor, men gärna en robot hehe.

Utekväll eller hemmakväll?

– Hemma.

Nytt eller loppis?

– Både och.

 

Om Frida

Namn: Frida Fahrman.

Ålder: 37 år.

Bor: Stockholm/Danderyd.

Familj: Hampus, blivande man om 3 veckor. Våra barn Nils & Line.

Gör: Influencer.

Aktuell: Börjar skriva för Elle Decoration.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar