Glad lucia! Här är allt du behöver veta om vår stämningsfulla jultradition

Varför firar vi lucia? Och vad ska man bjuda på luciafikat om man är sugen på något annat än lussebullar? Här är allt du behöver veta!

Att fira lucia den 13 december är en av våra traditioner som hängt med i många, många år. Det är fikamys, stämningsfull musik och luciatåg kors och tvärs över landet, där alla sjunger samma traditionella låtar. 

Luciatågen går att se överallt – i kyrkor, på arbetsplatser, äldreboenden och på tv:n. Vi är många som morgonen den 13 december samlas framför tv:n för att se på det årliga luciatåget på SVT. Eller besöker förskolor och skolor för att se barnens egna luciatåg!

Men varför firar vi egentligen lucia? 

Varför vi firar lucia – historien bakom firandet 

Bakgrunden till varför vi firar är en blandning av folktro och historiska fakta. Sankta Lucia är ett helgon med ursprung från Sicilien och inom kristendomen har man firat helgonet vid årets mörkaste dag ända sedan medeltiden! 

Den 13 december ansågs vara särskilt lång. Enligt folktro var den natten dessutom farlig, en natt då övernaturliga makter kom i rörelse. Man höll sig därför vaken och åt massor av mat för att inte somna. Traditionen med en vitklädd lucia med ljus i håret kom på 1700-talet och runt 1920-talet blev lucia en populär tradition, som vi än idag firar! 

Så firar vi lucia idag 

Lucia firas alltid den 13 december, men om dagen infaller på en lördag eller söndag är det vanligt att till exempel skolorna firar redan på fredagen innan, eller måndagen efter. Luciatågen, som vanligen består av lucior, tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar, bjuder på sång och därefter hör det till att fika efteråt. På många orter finns det även officiella luciatåg att titta på, till exempel i kyrkan. 

Luciasången 

Visste du att den klassiska sången Sankta Lucia, som bekant brukar vara den första och sista låten som man sjunger i ett luciatåg, ursprungligen är en italiensk låt? Det italienska namnet för låten är ”Barcarola napolitana”!

Luciafika – här är godaste fikat 

Det absolut vanligaste luciafikat att bjuda på är lussebullar och pepparkakor. Men om du är sugen på att testa något nytt i år finns det massor av smaskiga alternativ! Vad sägs om mjuk pepparkaka med glasyr? Eller saffranssmörbullar? Här listar vi våra bästa recept när det vankas luciafika:

Glad lucia! 

Källor: Nordiska museet, Digitaltmuseum, Expressen Leva & Bo


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar