Lista: Det här stärker ditt immunförsvar (jo, det går!)

Ät variationsrik mat, få upp pulsen och sov mycket! Här är det som gäller om du vill stärka ditt immunförsvar.

Immunförsvarets celler utvecklas under åren genom att utsättas för bakterier och virus, men det påverkas också av vad du stoppar i dig och hur mycket du rör på dig. Här är 1177.se:s tips på vad du kan göra för att stärka ditt immunförsvar! 

Det här kan stärka ditt immunförsvar

  • Ät varierad och näringsrik mat (att äta varierat är extra viktigt om du är äldre och inte har samma aptit som tidigare. Ensidig kost kan leda till näringsbrist, vilket försämrar ditt immunförsvar!). 
  • Rör på dig regelbundet. Det här minskar risken för infektionssjukdomar. Alla minuter i rörelse räknas! 
  • Sov! Hjärnan och kroppen behöver sömn och vila för att återhämta sig och sömn har en viktig funktion för kroppens immunförsvar. Se till att du får tillräckligt med sömn och vila. Sover du dåligt? Här är 9 livsmedel som försämrar sömnen och här är tipsen på hur du sover bättre!
  • Sluta röka om du är rökare! Rökning påverkar luftvägarna på ett skadligt sätt och ökar risken för ett svårare sjukdomsförlopp vid vissa infektioner, så som influensa. 
  • Undvik alkohol. Även små mängder alkohol påverkar din hälsa – den minskar kroppens förmåga att försvara dig från virus och bakterier. 

Källa: 1177.se

Läs mer här: Trädgårdsarbete gör oss gladare, smalare och minskar risken för demens!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar