Se upp! Därför ska du inte frossa i lakrits

Högt blodtryck, hjärtproblem och ödem – att äta för mycket lakrits under en lång tid kan vara skadligt!

Älskar du lakrits? Då ska du fortsätta läsa. Enligt Livsmedelsverket kan det faktiskt vara skadligt att få i sig för mycket! Lakrits finns naturligt i roten i växten Glycyrrhiza glabra, och används som ingrediens i bland annat godis och tuggummi. Lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra och det är just det ämnet som det kan vara skadligt att få i sig för mycket av. 

Läs mer här: Lista – det här stärker ditt immunförsvar 

Är lakrits farligt att äta? 

Ja, om man äter mycket lakrits under en längre tid kan det vara farligt. Saltbalansen i kroppen kan rubbas och man kan få ödem (onormal ansamling vätska i kroppen), hjärtproblem, högt blodtryck och huvudvärk.

Läs mer här: 9 livsmedel som försämrar sömnen! 

Vissa är mer känsliga för lakrits 

Människor är olika känsliga för glycyrrhizinsyra. Det är framför allt personer med hjärtfel, njursjukdomar, gravida och personer med högt blodtryck som är i möjlig riskgrupp. 

Mycket tyder på att det finns risk för biverkningar hos känsliga personer som regelbundet äter cirka 50 gram lakritsgodis eller mer per dag. 

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör du inte äta mer än 50 gram lakrits om dagen när du är gravid!

Obs! Barn har lägre kroppsvikt och är känsligare än vuxna. Barn under fem år bör inte regelbundet äta lakrits (men några enstaka bitar ibland går bra).

Källa: Livsmedelsverket.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar