Annons för matas.se

Vägen till friskt och vackert hår

Ett välmående hår som är strålande vackert är något som de allra flesta kvinnor drömmer om. Att kunna känna sig elegant i sin frisyr är trots allt en boost för självförtroendet. Om du tycker att ditt hår ser livlöst, frissigt och allmänt trött ut, har vi samlat några tips för att hjälpa dig att få ett friskt och vackert hår.

Använd rätt produkter för ditt hår

Vi har alla olika hårtyper och det är viktigt att ta hänsyn till dessa olikheter om du vill uppnå ditt drömhår. Därför finns det olika hårprodukter för olika hårtyper, och det är viktigt att investera i de produkter som passar just dina behov. Investera i hårvård som schampo, balsam och conditioner och andra hårprodukter som wax, mousse och spray och  av salongskvalitet.

Det finns många guider på nätet för att ta reda på vilka hårprodukter som är lämpliga för din hårtyp, men du kan också fråga din frisör om råd.

Utsätt håret för minimal värme

Värmeverktyg är det som sliter mest på håret. Värmen torkar nämligen ut hårets naturliga fukt, vilket leder till en torr hårbotten och resultatet blir ett slitet och torrt hår. Du bör därför undvika hårstyling med värmeverktyg i den mån det är möjligt, och när det är ett måste bör du styla håret med lägre värme. 

Därutöver är det oerhört viktigt att du alltid använder värmeskydd. Värmeskydd lägger sig som en hinna på håret och förhindrar att värmen når fiberytan, vilket fungerar som en livräddare för håret.

Besök frisören regelbundet

För att förhindra att kluvna toppar kryper längre upp och att ditt hår slits av hemmafärg är det viktigt att besöka din frisör regelbundet. Din frisör kan ge dig en hårfärg som är skonsam för din hårtyp och även klippa topparna för ett fräscht resultat. Genom att regelbundet vårda ditt hår hos frisören håller du det friskt och vackert och kan dessutom få råd om hur du själv kan stärka det.

Skäm bort kroppen med nyttigheter

Även om det är svårt att förstå speglar ditt hår din kropps välbefinnande. För att få ett friskt och tjusigt hår är det således viktigt att förse kroppen med viktiga vitaminer och mineraler. 

De viktigaste vitaminerna för god hårväxt är vitamin B7 och C-vitamin samt byggstenen kisel. B7 finns naturligt i livsmedel som mjölk och ägg, samt nötter och bananer. C-vitamin finns i de flesta grönsaker, frukter och bär, såsom broccoli, paprika och apelsin. De bästa källorna till kisel är nötter, frön, rödbetor och råris. Du kan också införskaffa kosttillskott som innehåller dessa näringsämnen för att stärka ditt hår.

Tvätta håret så sällan som möjligt

Slutligen är det bra att försöka tvätta håret så sällan som möjligt. Detta beror på att hårbotten blir torr om du tvättar håret för ofta. Försök därför att tvätta ditt hår 1–3 gånger i veckan, lite beroende på din hårtyp. Men ta heller inte för vana att använda torrschampo så fort luggen ser lite fettig ut. Torrschampo torkar nämligen också ut hårbotten på lång sikt eftersom det suger åt all överflödig olja.

Mest lästa artiklar