En läsare avslöjar: Panik! Jag har hantverkarkomplex!

Martin Witt har insett att han lider av det svåraste komplexet av dem alla: hantverkarkomplexet. Nu tänker han tala ut!


”Det finns så många olika komplex nuförtiden. Jag tänker på faderskomplex, mindervärdeskomplex och, det som är vanligast i vår släkt, akademikerkomplex.
Det sistnämnda har nog inte jag. Mamma brukar snarare ropa ”Va’ inte en sån där trist akadeeemiker!” när jag ber dem att fundera igenom något större beslut som lägenhetsbyte eller soffinköp.
Jag lider i stället av något annat, mycket värre, nämligen Hantverkar­komplexet. Ett komplex som försvårar all form av praktiskt arbete och, ja, omöjliggör naturlig kontakt med hantverkare.
Det kan verka som ett ganska begränsat problem (exempelvis får det endast 2 träffar på google; att jämföra med 1 200 för akademikerkomplex och 53 000 för mindervärdeskomplex).
Men. Jag tror att vi är många som lider av det här i det tysta. Skammen hindrar oss från att tala ut. Det är dags att bryta tystnaden.
Några, lite lindrigare symtom är att jag har förvånansvärt svårt att träffa en spik med hammare, alltid får kramp i underarmen när jag skruvar och känner frossa av Ikea-förpackningar.
Riktigt illa blir det i direktkontakt med hantverkare. Det spelar egentligen ingen roll om de har papper på sin kompetens eller bara ser ut att trivas i snickarbyxor. I deras närhet får jag en 6-årings slutledningsförmåga.
Jag kan lära mig mycket, men att förstå skillnaden mellan en bräda, planka, stolpe, regel och balk är helt omöjligt. Jag kallar allihop för ”bräda” och när hantverkare inte förstår mig så testar jag bara de andra orden: ”Stolpe”, ”Balk”, ”Planka” tills de förstår.
Hantverkarkomplexet är dyrt. Det räcker med några enkla kontrollfrågor på offertstadiet för att snickaren ska förstå att de kan salta min räkning. ”Har ni vattenburen värme i elementen?” eller ”Var sitter takstolarna?” räcker för att jag ska gå i däck fullständigt.
Det är också svårbehandlat eftersom det bara är jag och två till på hela nätet som vill erkänna. I mörkret bor trollen, så jag hoppas nu att vi kan bli fler som kommer ut och pratar om detta.
Då kan vi stötta varandra, och hålla ihop på fikarasterna när andra pratar singelstorlek och fördelar med olika skruvgängor. Jag orkar inte vara ensam i detta längre.”

Martin arbetar som strategikonsult, bor i 90-talsvilla i Billdal och skriver ibland på sin blogg: Wittra.org.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar