Här ökar inbrotten mest

Villainbrott är varje husägares värsta mardröm. Brottsplats- undersökaren Lennart Lindholm vet hur du ska göra för att hålla tjuvarna borta. 


Varje år sker omkring 22 500 bostadsinbrott i Sverige, och de blir allt fler. Flest inbrott sker i Stockholm, där antalet ökade med 2 000 förra året. Siffrorna hittills i år i Region Stockholm ligger på samma höga nivå som 2017*.

– Det är svårt att lösa de här brotten. Vi tror att det är organiserad brottslighet och att tjuvarna till 60–70 procent är personer som reser in i Sverige tillfälligt, säger Lennart Lindholm, gruppchef på Lokus (lokala brottsplatsundersökare) i Stockholm city och Nordost.

– Tjuvarna kan ibland ha olikaidentiteter, eller så finns de inte i våra system och är svåra att hitta av den anledningen. Det har under 2018 gripits många inbrottstjuvar i region Stockholm.

Vad stjäl tjuvarna oftast?

– Smycken, små tekniska föremål, klockor och kontanter – man bär inte ut en stor tv i dag, även om det kan förekomma. Använd fantasin när du gömmer dina värdesaker, många förvarar prylarna i sovrummet eller badrummet och lägger bilnycklarna och plånboken i hallen – men det är de platser som tjuvarna söker igenom först.

Var på villan tar sig tjuven oftast in?

– Genom altan- eller balkongdörrar, eller att man lyfter ut fönsterkassetter – men det förekommer även att de går in via entrédörrar. Många balkong- och altandörrar har hyggliga lås, men ofta har de ett fönster upptill och en skiva nedtill – och den skivan går många gånger att trycka in. Där kan det vara bra att sätta in till exempel en förstärkt plåtbit.

Läs också: Vi i Villa undersöker ett villainbrott.

Finns det fler sätt att skydda sig?

– Grannsamverkan är jättebra, då höjer man uppmärksamheten i sitt område och kan stötta varandra. Om du har en stege bör du låsa fast den så att en tjuv inte kan resa den mot väggen och klättra in på övervåningen. En sensor som tänder en lampa inne i huset i stället för enbart ytterbelysningen kan fungera avskräckande. Larm är effektivt på det sättet att det avskräcker tjuven från att vara i huset en längre stund. Slutligen: Kom ihåg att inget är starkare än den svagaste länken – har du jättebra larm och lås, men ett källarfönster som är lätt att öppna, så väljer tjuven den vägen in.

*OBS! Statistiken är preliminära uppgifter från Polismyndigheten.

 

Lennart Lindholm, gruppchef på Lokus i Stockholm city och Nordost

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar