Camilla Läckberg: Vi har aldrig perfekt ordning hemma!

Fyra våningar, femton rum och två spöken – välkommen hem till Camilla Läckberg! 


Det går inte att se på utsidan, men deckardrottningen Camilla Läckbergs vackra vita villa ruvar på en mystisk hemlighet.

– Det spökar här, två personer har oberoende av varandra berättat att de känner energier på samma platser i huset. Men det är snälla spöken, berättar Camilla.

Hon bor mitt i ett mysigt villaområde söder om Stockholm.

– Det här är mitt tredje hus inom 500 kvadratmeter i Enskede. Första huset var precis runt hörnet, faktiskt – mina äldsta barns pappa bor kvar där. När jag skilde mig flyttade jag till andra sidan Nynäsvägen, och sedan hit för åtta år sedan. Jag älskar det här huset! Det är en bit över 200 kvadratmeter med fyra våningar och 14 eller 15 rum. Det är stort, men så har vi många barn också, säger Camilla som har två söner och en dotter från tidigare äktenskap samt en dotter tillsammans med fästmannen och MMA-profilen Simon Sköld.

Hur lyckas man hålla ordning med så många barn i huset?

– Det är aldrig perfekt ordning här, det går inte. Fyra barn och fyra katter tillåter inte riktigt det.

Hur delar du och Simon upp hushållssysslorna?

– Vi har inte gjort en specifik uppdelning, utan den som har minst att göra den kvällen fixar maten till exempel. När jag hade en månad kvar till deadline på min nya bok Häxan tog Simon hand om nästan allting – barnen, matlagning och handling – medan jag fick skriva. Har han en match kommande vecka är det jag som tar allt.

Berätta om din bok!

– Jag är så nöjd över att den blev så tjock, jag älskar tjocka böcker! Det har varit väldigt roligt att göra research till häxtemat också – jag gillar lite grymma grejer, och där finns det gott om sådant att gräva i.

Boken tog drygt ett år att skriva. När Camilla satte i gång var dottern Polly bara fyra veckor gammal.

– Det har varit ett tufft år. Simon har haft mycket jobb och träning, så jag har fått kavla upp ärmarna och bara köra. Jag har gravt försummat mina vänner det här året, men de är rätt vana. De vet att när jag kommer in i en skrivperiod kan jag försvinna från jordens yta. När jag är mitt uppe i det kan jag misströsta och tänka att jag aldrig kommer att klara det – men det går på något sätt.

Var i huset sitter du helst och skriver?

– Jag sitter gärna i soffan i vardagsrummet, med datorn i mitt knä – eller så går jag i väg till något fik.

Bor hos en gammal dam

Nybyggda hus är inget för Camilla som alltid har bott i äldre villor.

– Jag gillar hus med själ, det ska vara lite snett och flagnat. Jag ser hus som personligheter, och det här är en trevlig gammal dam som vi får husera hos.  

Camilla berättar att Simon är ett desto större fan av moderna byggnader.

– Han tycker om det här också, men fick han välja så skulle han nog hellre ha något blänkande nytt, säger hon.

När de träffades bodde Simon i en enrumslägenhet på Gärdet i Stockholm, och hade inte många pinaler med sig när han flyttade in hos Camilla. Tillsammans har de skapat ett hem som båda stormtrivs i, bland annat genom att gemensamt byta ut en del inredning. Det finns dock en hel del prylar kvar som Simon vill att de ska kasta.

– Hela garaget är fullt med grejer han tycker att vi kan slänga, men jag har väldigt svårt att göra mig av med saker. Vi gjorde en rensning förra våren och ska väl göra ännu en framöver. Simon har förstått att det här plåstret måste ryckas lite i etapper så att jag inte ska få livslånga djupa trauman i själen, säger Camilla.

Vad är det för prylar du har sparat?

– Bland annat barnens gamla leksaker och kläder, jag har väldigt svårt att skiljas från sådant. Jag har även kvar alla ex av kårtidningen Ekon som jag var med och gjorde när jag gick på Handels. Man vet aldrig när det kan vara roligt att gå igenom dem.

Hur skulle du beskriva er inredning?

– Större delen av huset är väldigt sobert med dämpade toner – vitt som bas och sedan grått eller beige. Mitt dressingroom i källaren ser dock ut som en blandning av Moulin Rouge och en bordell från 20-talet, det är där min sanna personlighet har fått sitt utlopp. Porrummet, som Alex Schulman kallar det, är en blandning av röd sammet, guldtofsar och guldspeglar.

Camillas favoritköp inredningsmässigt är två rosa kylskåp från Smeg som drar blickarna till sig i köket.

– Pianot i vardagsrummet är också en favorit, det spelade jag på när jag var liten. Flyttgubbarna som bar in det sa ”Ring inte oss nästa gång det här ska flyttas igen”, haha.

Dyra och exklusiva inredningsprylar är inte författarens melodi.

– Vi har saker från bland annat Mio, Ikea och Stalands. Jag har i för sig en dyr designerlampa som ser ut som en fågelbur med små fåglar i. Den hängde i skyltfönstret på NK och jag förälskade mig i den. Jag var gift med Martin Melin då, och köpte den utan att konsultera med honom först eftersom jag visste vad han skulle tycka. Det var ett sådant tillfälle där man inte ber om tillåtelse – man ber om ursäkt i efterhand.

Bebis & renoveringskaos

Förutom att köpa ny inredning till villan har Camilla och Simon renoverat en del.

– Vi har satt upp ett staket – tidigare var det ett fult gammalt hönsnät som höll på att säcka ihop. Växthuset är nytt och likaså bubbelpoolen, berättar Camilla.

Den största delen av husrenoveringen gjordes dock när författaren flyttade in i villan med exmaken Martin Melin.

– Vi drog i gång renovering av precis allt, det var så slitet! Trädgården såg för jävlig ut, tapeten flagnade, och det var jättekonstiga färger på väggarna – orange och blått.

Renoveringen blev dock både dyrare och mer utdragen än vad Camilla hade räknat med.

– Det var grejer konstant – golvet var fuktigare än vad hantverkarna hade räknat med, vissa saker var så dåligt gjorda att de fick göra om mer än de hade trott, och det var mögel i källaren. Så är det med gamla hus, det kommer överraskningar hela tiden, säger Camilla.

Samtidigt som renoveringskaoset växte hade författaren den då bara några dagar gamla sonen Charlie att ta hand om.

– Nyfödd bebis, hantverkare som kom klockan sju på morgonen och drog i gång, allt var i kartonger, allt var dammigt, det var plast överallt – det var rätt tufft faktiskt. Det var så mycket att göra att det höll på i nästan ett år.

Hur mycket har du lagt på renovering?

– Det håller jag mig lite lyckligt ovetande om. Jag har lagt en hel del på huset, men jag tror å andra sidan att det har stigit rejält i värde. Jag köpte det för sju och en halv miljon – nu tror jag att det är värt minst 14-15 miljoner.

Har du renoverat något på egen hand?

– När jag var runt tjugo år restaurerade jag en del gamla auktionsfynd. Jag kunde lägga hur mycket tid som helst på att slipa, ta bort gammal färg och så vidare. Snickra har jag ingen aning om hur man gör, men jag är ganska envis så jag skulle fixa det om jag bara gav mig fan på det.

Har du någon gång betalat svart till en hantverkare?

– Jag är snarare väldigt noggrann åt andra hållet.

Grannarna gillar inte gräsmattan

De som bor granne med Camilla får gärna låna både prylar och garageuppfart om det skulle behövas – något som säkert uppskattas av många. Däremot tror hon inte att alla i området gillar hur det ser ut i familjens trädgård.

– Vi har inte alltid en välklippt gräsmatta och jag bryr mig inte riktigt, haha.

Hur självmedveten är du inför grannarna i övrigt?

– När jag flyttade till mitt första hus här i området år 2000 var jag civilekonom och lärde känna folk i kvarteret, så de har känt mig sedan innan jag blev känd och tycker inte att det är en stor grej.

Hur länge tror du att du kommer att bo här?

– Simon och jag är som två gamla pensionärer och älskar att göra upp planer väldigt långt framåt. Vår plan som den ser ut just nu – men det kan ändras lite från vecka till vecka – är att när de stora barnen är utflugna och det bara är Polly kvar så funderar vi på att flytta in till en lägenhet på Söder. Det ligger ju tio–femton år framåt i tiden, men det är nästan så att vi redan nu vill reka läget med lägenheter på Hemnet.se bara för att det är kul.

Camillas tre bästa inredningstips

Köp med magen

Om jag tittar på något och är fundersam struntar jag i att köpa det. De grejer som jag är lyckligast över är de som jag har känt direkt att jag måste ha.

Kolla efter budgetalternativ

Om du hittar en snordyr designerpryl går det alltid att hitta en snarlik till mycket lägre pris.

Fynda på auktionssajter

Jag älskar Lauritz och Bukowskis. Man kan ha tur och hitta unika saker till riktigt bra priser.

Om Camilla

Namn: Camilla Läckberg.

Ålder: 42 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Fästmannen Simon Sköld, 30, och barnen Wille, 15, Meja, 13, Charlie, 8, och Polly, 1.

Gör: Är författare och entreprenör.

Aktuell: Med boken Häxan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar