Laila Bagge om pappan som försvann och varannan vecka-livet

Laila Bagge har alltid följt sin passion, nu fostrar hon barnen att göra detsamma. Vi möter henne i lyxvillan på Lidingö och pratar passion, nattsvart lyx, tonårsliv och varannan vecka-livets ups and downs!


Vi sätter oss vid det skinninklädda helsvarta matbordet och skinnstolarna (som hon ritat själv) i det vackra 30-talshuset på Lidingö. Huset som Laila Bagge och sambon Korosh tokrenoverat och gjort till sitt eget lyxsvarta paradis.
– Jag älskar svart, det känns lyxigt, säger Laila.
Livet pågår samtidigt som intervjun, 7-årige Kit är hemma från skolan (feber) och vill ha glass, 15-årige Liam är hungrig och hittar bara chokladpudding. Mobilen burrar på skinnbordet. Lailas liv är intensivt, 05.00 kliver hon upp, programleder på Rix Morronzoo från 06.00  till 11.00. Sedan börjar resten, Laila är artistmanager (upptäckte Zara Larsson och Benjamin Ingrosso), gör sitt eget tv-program Lailaland, är mitt uppe i ett möbeldesignuppdrag, och så släpper hon och Korosh en egen hud- och hårvårdsserie.
– Hur jag hinner? Jag vet inte men jag behöver inte så mycket sömn, snittar på 4–5 timmar.
Nej, att sitta och vänta på att något ska hända är inte Lailas grej. Hon gör.
– Jag har alltid satt delmål i livet, det är så man får saker att hända. Och gör sitt bästa.
Det är ledstjärnan även i föräldraskapet, som tonårsmorsa och småbarnsmamma, att hjälpa barnen att få en riktning,  inte bara gå och dra – nej, där är hon sträng, säger hon.
– Jag vill att mina barn ska bli driftiga, inget kommer att bli serverat här i livet. Det börjar med att man måste ta reda på vad man tycker är roligt.

Lailas son Kit, pappan heter Niclas Wahlgren. Laila och Niclas har nu
fått ordning på varannan vecka-livet.

Foton på familjen har en hedersplats i hallen.

Laila vet vad hon talar om, själv var hon inte så bra i skolan men hittade dansen.
– Jag älskade det, och det man älskar blir man bra på.
Äldste sonen Liam har hon fostrat själv sedan han var 7 år, då skilde hon sig från Liams pappa som flyttade tillbaka till hemlandet USA. Liam har varit hos honom på alla lov, att de skulle ha så bra så kontakt som möjligt var viktigt för Laila, hon vet nämligen allt om att inte få ha pappakontakt. Hennes egen försvann när hon var två år. Lailas mamma åkte hem till Sverige från Jerusalem (där de bodde, Lailas pappa var palestinier) och fostrade Laila på egen hand.
– Så sårad och ledsen mamma måste ha varit och att sedan ta hand om mig och få ihop ekonomin – men aldrig att hon sa ett ont ord om min pappa, det beundrar jag.
Laila hade däremot en egen uppgörelse med pappa, som vuxen, i sitt Lailaland. Inför kamerorna började han gråta över att han varit en frånvarande pappa. Nu rings de varje vecka, Kit och Liam har fått en morfar.

Dödskallen trivs i badrummet.

Skilsmässa nummer två var med Kits pappa, musikern Niklas Wahlgren, Kit var tre år, skilsmässan smärtsam och ett tag kunde Laila och Niklas inte prata med varandra.
– Det behövde lugna sig lite efter skilsmässan, men tiden läker alla sår. Nu kan vi prata.
I början var det knepigt med varannan vecka-livet, alla kläder som skulle hit och dit, plötsligt fanns inte en enda sko hos Laila, Kit fick gå till skolan i stövlar trots gassande solsken. Då ändrade de upplägget. Outfiten han har när han lämnar den ena föräldern ska han ha när han kommer tillbaka. Det var det mest praktiska. Gympapåsen har han i skolan, det är där han gör sitt veckobyte.

Det ska vara svart: väggar och golv, mosaik, badkar.
– Jag älskar svart, det känns lyxigt, säger Laila.

Att vara flexibel när det gäller var barnen bor har varit viktigt, som när Kit fick längtan efter den förälder han inte var hos.
– Det har jag lärt mig, att om man är hård och säger att de absolut inte får byta till pappa bara för att det är mammavecka slår de bakut. Det är bättre att barnet känner att det får bestämma.
Det som kan vara svårt är när man har olika åsikter, rutiner och regler. Laila löste det genom att helt enkelt säga till Kit att det kan vara olika. Hos henne är det vissa regler, oavsett hur det är hos pappa.
Något dåligt samvete för att barnen lever i olika hem har hon inte.
– Man måste göra det man mår bra av, föräldrar som lever ihop fast de inte mår bra är dåligt, barn märker mer än vad man tror. Det är bättre att bo med två lyckliga föräldrar på olika adresser än två olyckliga på samma.  

 

Äntligen är renoveringen klar.

Laila tycker att varannan vecka-livet varit bra, speciellt när även Liam var liten.
– Då var jag ensamstående mamma med två barn, det var skönt när Kit var hos sin pappa, då kunde jag återhämta mig och fokusera bara på Liam, på Kits vecka kunde det sedan vara fokus mer på honom.
Själv hade hon tänkt leva ensam ett tag men blev tvärkär innan skilsmässan var klar. Det var en kväll på restaurang Riche (efter att Laila spelat in tv-programmet Idol och helst bara ville gå hem, men kollegan ville så gärna gå ut). Där stod Korosh i baren.
– Jag var ganska trött på män men så kom han fram till mig, jag frågade direkt hur gammal han var. 29, sa han, och ja, sedan följde jag med honom hem.
På morgonen såg Korosh ångerfull ut – ”Säg inte att du ljugit om din ålder”, bad Laila, men jo.
– Så sa han att han var 18, och jag såg framför mig alla rubriker och tänkte: Herregud, jag har varit med ett barn. Men sedan sa han att 24 var han. Smart va, att först säga 18, då tyckte jag plötsligt att 24 var helt okej, säger Laila och skrattar.
Sedan dess har de inte varit ifrån var­andra. För tre år sedan köpte de huset, och de har renoverat, rivit ut gamla 80-talstapeter och badrum, ja, till och med väggarna revs, de bärande träbalkarna har ersatts av svarta stålbalkar. Uppmurad spis, svart mosaik och svarta luckor i köket, vattenblandare i guld. Även badrummet är helsvart, svart badkar i mitten och skinnklätt badrumsskåp. Att renovera är det ultimata relationstestet, menar Laila.
– Du ska inte renovera med någon som inte är ”meant to be”, att renovera ska vara kul, det är som att skaffa barn med någon – du märker om relationen funkar eller inte.Ett plus har varit att de har samma stil.
– Annars vet jag inte hur det hade gått, jag vill gärna ha det i min smak, jag orkar inte bråka om vilken stil det ska vara.
Så de har fått det som de vill. Genomfört, från ax till limpa. Och så har Laila sett (på en inspelning från Lailaland) att hon som mamma nått fram med sitt budskap. – Liam berättade hur han ser att jag har skapat mitt eget yrkesliv, och att det är något han ser upp till. Jag har tänkt att han kanske inte ser allt jag gör, utan bara tycker att jag är ett yrväder som flaxar runt. Men han ser att jag kämpar för att saker ska hända och för att livet ska bli som jag vill ha det. Då blev jag rörd.

Köksblandare i guld ger lyxkänsla!

Den mörka inredningen kontrasterar fint mot stora fönsterytor.

Lailas bästa tonårstips (funkar oavsett ålder!)

• Ge varandra ömsesidig respekt. Tala till varandra på ett trevligt sätt.
• Hjälp dem att hitta det de gillar och stötta dem i det, det är viktigt att få känna att man är bra på något.
• Hjälp dem att sätta mål i livet, det är så man får saker att hända.
• Ha höga förväntningar på din tonåring, att han eller hon levererar och presterar.
• Använd kodord: När mina barn säger ”nu får du inte bli arg, mamma” så har jag lovat att inte bli arg – även om det kommer något jag inte gillar eftersom jag vill att de hellre säger det till mig än att jag inte får reda på det.

Om Laila
Namn: Laila Bagge.
Familj: Sambon Korosh Kananian, barnen Liam, 15 år, och Kit, 7, hundarna Brorsan och Ramos.
Ålder: 46 år.
Bor: I hus på Lidingö.
Aktuell med: Tv-progammet Lailaland, programledare på Rix Morronzoo och med sitt och Korosh hud- och hårmärke Kolai.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar