Martina Haag: ”Jag kan inte sitta still!”

Tolv böcker. Ett oräkneligt antal filmer. Vinnare i På spåret. Let's
dance. Martina Haag ser till att saker händer. Hela tiden. I höst är hon aktuell med ny film. Och hon är starkare än någonsin. 


Läs också: Pernilla Månsson Colt låter ogräset vara: ”Jag har blivit lat”

Säga vad man vill. Men tråkigt har man inte i Martina Haags sällskap. Det händer liksom saker hela tiden. 

Det blir tydligt redan från det att hon öppnar ytterdörren till sin niorumsvilla i Stockholm. 

– Jag kommer att plantera om lite blommor om en stund. Hoppas det är okej? Jag kan nämligen inte sitta rätt upp och ner, säger Martina Haag och sätter sig rätt upp och ner vid köksbordet. En liten stund.

Sedan kliver hon upp. Vandrar runt i det rymliga köket. Här har hon lagat maten till kokboken 10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå) och här finns gott om ytor att hacka och skära på. 

På bänken ligger grönsaker som ska hackas och skäras, på gasspisen står en stor gryta. 

– Jag är både matlagnings- och ätintresserad. Men just nu äter jag själv jättenyttigt. Typ bara räkor och sallad. Så, jag får laga mat åt andra i stället, säger hon.

 

Det rymliga köket är favoritrummet. Foto: Maria Östlin

 

Foto: Maria Östlin

 

Hon är 55 år. Husägare och fyrabarnsmamma. Arbetsrummet på övervåningen delar hon med en liten hamster. Martina gillar roliga detaljer, som den lilla rävsamlingen i köket, det uppstoppade hjorthuvudet med en äkta amish-mössa i hallen och ekorrtapeten i original i soffhörnan. 

Det är färgglatt och knasigt, men samtidigt personligt och stilrent. 

 

Rävarna i köket. Foto: Maria Östlin

 

I höst är hon aktuell med nya filmen Dag för dag, regisserad av Felix Herngren. Det är något av ett drömprojekt som hon gör tillsammans med skådespelaren William Spetz, 24 år. I filmen, som är en film om ”livet, kärleken och döden”, syns förutom Martina och William Peter Magnusson, Tomas von Brömssen, Sven Wollter och Marianne Mörck.  

– William och jag träffades på Guldbaggegalan, och blev snabbt kompisar. Vi hade druckit en massa champagne och bestämde redan där och då att göra något ihop, säger Martina Haag, häller upp nybryggt kaffe och sätter sig en liten stund. 

Dagen efter ringde hon upp William, och de bestämde sig för att skriva ett manus där båda var med. 

– Vi spånade på hur vi skulle få in oss själva i filmen. Vi kom på att vi skulle göra något om ett äldreboende, att jag skulle vara Williams chef och han städare.

 Förutom att det blev en film med dem själva i huvudrollen blev de bästa vänner. Det är så hon gör, ser till att saker händer. 

För Martina Haag, som ända sedan barnsben drömt om att bli skådespelare, gick nämligen arbetslös länge. Hon debuterade visserligen som banan på Sagateatern sju år gammal, men det var först efter det att hon som 39-åring började skriva krönikor som dörrarna öppnade sig för henne. Hennes krönikor i tidningen Mama gjorde succé. Det blev böcker, och 2007 fick hon äntligen sin första huvudroll i långfilmen Underbar och älskad av alla, skriven av henne själv. Då var hon 43 år.

 

 

Personligt och stilrent är Martinas hem. Foto: Maria Östlin

 

Hon och dåvarande maken Erik Haag deltog i På spåret i två säsonger. Hon har dansat i Let’s dance, lagat mat i Stjärnkockarna och fått oss att gråta med boken Det är något som inte stämmer, en bok om svek och en smärtsam skilsmässa.

Boken väckte stor uppmärksamhet, och även om det är fem år sedan den kom ut så får Martina ofta brev från läsare. 

– Jag har förstått att boken hjälpt väldigt många människor. Det känns bra, säger Martina allvarligt. 

Efter den egna skilsmässan för sex år sedan ville Martina bo kvar i huset. Hon köpte ut Erik. 

I dag lever hon och barnen i den rymliga villan. Och även om hon inte beskriver sig som någon händig person trivs hon med livet som villaägare. 

– Jag älskar att kunna tända en brasa, eller gå ut i trädgården och greja lite där. I hus blir alla årstider påtagliga.

Samtidigt har hon börjat fundera på att släppa livet som husägare. Barnen börjar bli stora och det är bara yngsta dottern Diana, 11, som går i skolan i närområdet. De andra har hunnit fylla 17, 21 och 24, och tar sig själva dit de vill, när de vill.

– Men om jag skulle flytta måste det bli till en lägenhet inne i stan. En stor, där det får plats mycket folk.

 

Foto: Maria Östlin

 

Foto: Maria Östlin

 

Att bjuda in stora sällskap till långa middagar är en favoritsysselsättning.

– Det behöver inte vara så märkvärdigt. Har man tankar på att ordna en middag, då är det bara att göra det, säger Martina. 

Hon har ett brett umgänge och vännerna betyder mycket. Hon gillar att omge sig med människor med olika erfarenhet och bakgrund, från 24-årige William Spetz och 25-årige Viktor Frisk till den 77-årige Tomas von Brömssen. 

– Att umgås med människor i olika åldrar är otroligt berikande! Att bara umgås med folk som är lika gamla som jag själv skulle kännas väldigt fattigt. 

Hon trivs med tillvaron och har aldrig tidigare varit starkare än vad hon är nu. 

– Jag har alltid skapat min egen verklighet. Det är så jäkla mycket värt!

 

Soffhörna som gjord för skönt häng. Foto: Maria Östlin

 

3 misstag i hemmet 

 1. Att tapetsera över originaltapeter­­na. Även om tapeten känns omodern och inte är i din smak, fundera ett varv till innan du tapetserar över den. 
 2. Att börja fixa i trädgården innan du har full koll på vad som växer i den. Ha lite tålamod, vänta in de olika årstiderna innan du sätter i gång. 
 3. Att ha för bråttom. Allt måste inte bli färdigt på en gång när du flyttar in. Ibland måste man bo lite i ett rum  och liksom lyssna in huset för att fatta vad det ska vara för matta på golvet. 

Martinas 7 tips för ett toppenkök

 1. Yta. Jag blir galen om jag ska laga mat när det är skolväskor, katter och pingisrack på diskbänken. 
 2. Smarta förvaringslösningar. Se ovan. Fixa hyllor och skåp för allt utom katten.
 3. Det ska vara praktiskt. Jag har ett vanligt Ikea-kök, och det funkar alldeles utmärkt. 
 4. Bra högtalare. Jag lyssnar på podcaster när jag lagar mat. Snart har jag lyssnat på alla avsnitt av Historiepodden. Jag har ett överdrivet intresse för familjen Vasa och drottning Kristina.
 5. Uttänkta redskap. Det behöver inte vara jättedyra saker, många gånger känns det bara tillgjort. Men jag är till exempel noga med att alltid ha vassa knivar. 
 6. Tid. Kan man visserligen inte bygga in i köket, men tid är ett måste när jag lagar mat. Jag stressar hela dagarna, och för mig blir matlagningen ett sätt att varva ner. 
 7. Gott om plats för gästerna. Jag vill kunna ha många gäster, även om de får sitta på hopfällbara stolar eller pallar. Jag vill också att de ska gå hem i tid. Jag är kvällstrött, och många gånger slutar det med att jag går och lägger mig, samtidigt som de sitter kvar. 

 

Foto: Maria Östlin

 

Om Martina

 • Namn: Martina Haag.
 • Bor: I hus utanför Stockholm.
 • Familj: Jackson, 24, Lucia, 21, Dino, 17, och Diana, 11. Samt en hamster som heter Hagrid, 2,5 år.
 • Aktuell med: Filmen Dag för dag, ny bok, ny hemlig tv-serie samt skriver på långfilm tillsammans med Camilla Läckberg.

Läs också: Ernst Kirchsteiger: ”Jag evakuerar oregano och varvar ner med libbsticka”

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar