Viveca Sten: ”Sandhamnsborna avslöjar inte var jag bor”

I ett vackert sekelskifteshus mitt i den svenska skärgårdsidyllen skriver Viveca Sten sina succédeckare om Sandhamn. Och trots att hon tar livet av öborna i sina böcker så är de henne lojala. – Det är ren lycka att få skriva och bo här, säger Viveca.


Läs också: Hemma hos Maria Montazami

När skolorna stänger för sommaren flyttar familjen Sten ut till Sandhamn i Stockholms ytterskärgård. 

– Katten är vår symbol. När vi tar med oss Mischa betyder det att vi ska stanna hela sommaren. Men jag är ofta här andra tider på året. Vi äter till exempel alltid julbord på Sandhamn. 

Hit längtar hon nämligen alltid. Också udda årstider – på hösten när det blåser och man kurar inomhus vid brasan, på vintern när snön ligger som ett tyst täcke. 

– Min pappa och min yngste son är likadana. Vi har Sandhamn i blodet. 

Viveca dukar fram fika – hon har varit på konditoriet och handlat den för Sandhamn klassiska seglarbullen, med russin och kardemumma. 

Viveca älskar sitt Sandhamn. Här trivs hon, maken och katten.

Läs också: Hemma hos Ernst Kirchsteiger

Sedan barnsben har Viveca tillbringat somrarna i Sandhamn, där hennes släkt haft hus i fem generationer. 1917 köpte hennes farfars far och mor familjens släkthus av sonen till en mästerlots. För tjugo år sedan var plötsligt grannhuset till salu. Hon och maken Lennart skrapade ihop alla pengar de hade, men det räckte inte. Så Viveca skrev brev till ägaren, fru Forssman.

– Jag berättade om min kärlek till ön och att jag är uppvuxen här. Då avbröt hon budgivningen och sålde till oss. Hon och min pappa hade lekt när de var barn, och nu ville hon att huset skulle gå till någon som hade en relation till ön. 

Köket renoverades för tio år sedan. Viveca ville behålla den ursprungliga känslan.

Det var 1998. Då fanns inga pengar för renovering, men för tio år sedan fick huset en totalgenomgång. Badrum och kök byttes ut, väggar flyttades, verandan byggdes om och fick en övervåning, där sovrummet blev större. Viveca inspirerades av gamla böcker om Sandhamn, hon ville behålla den ursprungliga känslan. 

– Vi hade hjälp med all renovering. Själv är jag totalt ohändig. Jag kan inte ens skruva ihop en Billy bokhylla. Ikeas bruks-anvisningar är som grekiska för mig.

Ska något göras ska det göras ordentligt, är Vivecas devis. Hon läste Handelshögskolan och juristlinjen – parallellt – och talar fem språk flytande. Med samma engagemang välkomnar hon oss till Sandhamn. Hon har avsatt ordentligt med tid och guidar runt ön. Hon visar favoritkrogen, klädaffären där sonen sommarjobbar och bokhandeln som säljer hennes böcker.  

Viveca konstaterar att hon är en arbetsmyra, oftast jobbar hon i tio timmar, varje dag. Arbetsmoralen kom under åren som chefsjurist på olika företag. 

– Av juristyrket lärde jag mig disciplin. Jag ger mig inte förrän det blir bra. Och jag vet att ”the devil is in the details”. 

Läslust och skrivlust hör ihop.

Läs också: Hemma hos Carola

Viveca stiger upp vid halv sju. Om det hålls ett yogapass på ön går hon dit. Hon behöver röra på sig, ryggen och nacken har tagit stryk av allt skrivande. Sedan slår hon sig ner vid matsalsbordet och börjar skriva – ofta med hörlurar i öronen. Till varje ny bok skapar hon ett soundtrack på Spotify. Till nya boken I hemlighet begravd gick Lady Gagas A star is born på repeat. 

– När jag sätter på hörlurarna är jag inne i skrivandet. Det blir som en betingad reflex. 

Morden i Sandhamn har sålt i över fem miljoner exemplar och getts ut i mer än fyrtio länder. 

– Deckarformatet, med sin logik och lösa trådar, passar uppenbarligen en juristhjärna som min. Men att det skulle gå så bra … ingen är mer förvånad än jag. Det bästa med mitt nya liv är friheten. Jag jobbar stenhårt, men jag lägger upp mitt liv som jag vill. 

Också ekonomiskt har deckarskrivandet varit lyckat. 

– När jag tänker på pengar tänker jag inte på framgång och lyx, utan på frihet. Att jag får vara här på Sandhamn som jag älskar.

Vi går på en andra husesyn. Viveca öppnar kylen och visar upp gårdagens fångst – två rejäla sikar som maken dragit upp. 

– Jag serverar fisken med färskpotatis, romsås och sallad, säger Viveca, som är matlagningsintresserad och som – förstås! – har skrivit en kokbok med recept från Sandhamn. 

Hur mycket inspiration hämtar du från grannarna på ön? 

– Även jag har en överlevnadsinstinkt, haha. Om jag skulle börja skriva om mina grannar och deras hemligheter skulle jag nog inte bli så populär. En kompis på ön har dock räknat ut att jag har tagit livet av fem procent av Sandhamns befolkning!

Hemlig är husets adress – grannarna ser till att skydda Viveca.  

Trots alla mordställer grannarna troget upp för Viveca. De skulle till exempel aldrig skvallra om var hon bor. 

– Folk brukar fråga efter mitt hus, men Sandhamnsborna avslöjar inte var jag bor. En gång bjöd vi några vänner på middag och de hade svårt att hitta. När de frågade sig fram fick de inget svar. När någon slutligen förstod att paret faktiskt var våra vänner så fick de guidning till huset. Det kallar jag uppbackning. 

Lycka är att själv få bestämma över sin tid. 

Juristen Viveca Stens 3 bästa tips till husägare 

1. Avtal! Skriv ordentliga avtal med din hantverkare innan arbetet drar
i gång. Detaljerade skriftliga avtal är den bästa försäkring du kan skaffa dig före en renovering. 

2.Försäkring! När du tecknar en husförsäkring ska du uppge ett värde på de saker som finns i huset. Det är viktigt att du inte underskattar värdet på dina prylar. Skulle du vara underförsäkrad och olyckan är framme får du ut för lite pengar. 

3. Specialist! Om du ska köpa hus – anlita en specialist som letar dolda fel. Har du inte anlitat en professionell besiktningsman kan vattenläckan ett halvår efter inflytt bli en dyr historia.

 

På en skärgårdsö står stövlarna alltid redo.

Var beredd på detta i skärgården …

1. Att hushållsmaskinerna alltid går sönder under midsommarhelgen. Vår kyl slutade att fungera på midsommardagen och det var ett helsike att få hit en reparatör. 

2. Att alltid ha en riktigt bra flytväst i beredskap. Även om du inte har en egen båt vet du aldrig om du blir medbjuden på en båttur. Och flytväst är en självklarhet på sjön. 

3. Att vädret slår om när du minst anar det. Packa både badkläder och regnställ. 

4. Att du aldrig hittar alla ingredienser i den lokala butiken. Var flexibel när du lagar mat efter recept.

5. Att alla årstider har sin charm. Tro inte att skärgården är bäst på sommaren. Våga testa skärgården på hösten, eller varför inte en snöig vinterdag?

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar