Hjälp! Min granne är galen!

Fullt slagsmål med armeringsjärn, grannar som kastar kattbajs, en 78-åring som får spel och slår grannen i huvudet. Läs om några av landets allra värsta grannfejder.


Förrådet står för nära din tomt, häcken är ovårdad och oj vad grannens barn är högljudda. Ja, det är inte alltid helt lätt att vara vän med sin granne. Enligt lagen ska man ”ta skälig hänsyn till omgivningen”. Så vad är det då?

– Exempelvis var det en person som stämde sin granne för att det blåste in löv på tomten, säger Sture Lyreskog, advokat på Advokatfirman Åhlén & Lyreskog i Gävle.

Men det, att hålla reda på sina löv, är knappast att ta ”skälig hänsyn”.

– Däremot är det skälig hänsyn att ta ner ett träd som står och svajar över grannens tomt.

Många utvecklade fejder har sin grund i förutfattade meningar kring vad en granne får eller inte får göra.
Och ibland kan det gå riktigt illa och bli skadegörelse, som exempelvis en granne som när han inte gillade staketet grannen satt upp helt sonika rev ner det.

– Man får ju inte ta saken i egna händer, det är kriminellt. Det finns inget förbud mot att sätta upp ett staket på sin egen tomt, säger Sture Lyreskog.

Han fortsätter:

– Eller om ett träd har vuxit upp och skymmer solen så kan jag ju inte gå in och hugga ner det.

Men just det där att man tar sig friheter grannar emellan är inte helt ovanligt. Även Christian Tinge, jurist på Familjens Jurist i Visby, konstaterar att de flesta grannfejder beror på att en konflikt har urartat i egenmäktigt förfarande.

– Parterna har pratat förbi var­andra. Man måste prata med varandra. Gäller det exempelvis tomtgrän­ser, så koppla in Lantmäteriet för att få dem att fastslå var gränsen går, säger han.

Det mesta går att lösa genom servitut, avtal eller andra proaktiva åtgärder, menar han.

– Man behöver inte vara överens, men man kan se vad som måste lösas, eller låta någon annan lösa det åt en, så att man kan gå vidare med frågan.

8 urspårade grannfejder

1. 78-åring slår granne i huvudet

Tvisten har börjat med gränsdragningen av en uppfart till två villor i Skåne. Den slutar med att den ena grannen, en 78-årig man, slår sin något yngre granne i huvudet med en kratta. Sedan plockar han fram en kniv och måttar hugg mot sin granne, vars barn blir vittne till händelsen. En första misstanke om mordförsök ändras sedan till misshandel och försök till grov misshandel.

2. Kastade kattbajs

Kattbajs gav upphov till fem månaders bajskastande.

En man i Skåne får nog av att grannens katt gör sina behov på hans gräsmatta och lämnar helt enkelt tillbaka kattbajset. Något han fortsätter med under fem månader, han kastar kattbajset omväxlande på cyklar och bilar.
Tingsrätten friar, men hovrätten dömer mannen till dagsböter och skadestånd för ofredande.

3. Slagsmål med armeringsjärn!

I ett villaområde i Söderhamn urartar en tretton år gammal grannfejd (en fejd som haft sin upprinnelse i en mindre dispyt över tomtgränserna). Det blir fullt slagsmål, sju personer slåss med armeringsjärn och stenar. Några personer blir slagna, andra dragna i håret. Flera barn blir vittne till händelsen, ett barn blir till och med hotat. Det misstänkta paret hade satt upp åtta övervakningskameror för att se om grannarna tog sig in på deras tomt. Det hela slutar med att deras egen film blev bevismaterial mot dem.

4. Nattsömnen störd i 1,5 års tid

I ett och ett halvt års tid får ett par boende på Bjäre nattsömnen störd av grannen. Ofta spelas hög musik i en lada hela nätterna, vid ett tillfälle ska knallskott ha avlossats, vid ett annat ska en traktor ha gått på tomgång under flera timmar.
Den högljudde grannen nekar till allt, men motsägs av andra boende i området som kunde vittna om oljudet. Fallet fick avgöras av Helsingborgs tingsrätt.

5. Tvungen bära gasmask

Mannen finner sin kvinnliga grannes rökning så störande att han är tvungen att bära gasmask när hon röker på tomten. Grannen begär att fallet ska prövas av Miljödomstolen, men det kravet avvisas av Högsta domstolen. Mannen begär att kvinnan ska betala 2 000 kronor i vite för varje cigarrett som hon röker. Men det visar sig alltså vara fritt fram att röka på sin egen tomt.

6. Spionerade!

En Malmöbo hör ett surrande ljud och upptäcker en drönare utanför sitt fönster. Han vet att den tillhör en granne och misstänker att drönaren är försedd med en kamera som filmar honom i smyg. När det händer flera gånger kontaktar han polisen, som, när de kommer på plats, inte kan hitta någon drönare. Anmälan rubriceras som ofredande alternativt kränkande fotografering.

7. Obehagligt ljud från jacuzzin

Trots att det är 35 meter till grannens hus så uppfattar mannen ljudet från kvinnans jacuzzi som störande, ja, rent av ”obehagligt”.  På kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning kliar man sig i huvudet, något liknande har aldrig tidigare anmälts. Kvinnan, som anser sig använda sin badbalja enligt instruktionerna och som dessutom låtit en akustikfirma undersöka störningarna, uppmanas att ta reda på om badbaljan kan justeras för att ljudet ska bli lägre, eller slå av den när den inte används.

8. Förstörde staket

En sommarstugeägare i Roslagen vill ha staket mellan sig och närmaste grannen och sätter upp ett. Grannen tycker annat och drar upp staketstolparna. Staketet rasar och förstörs. Det blir början på en grannfejd som sträcker sig över flera år, anmälningar och motanmäl­ningar haglar. I grunden ligger olika uppfatt­ningar om var gränsen mellan tomterna går. Den staketförstörande grannen döms till böter på 3 300 kronor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar