Paolo Roberto: ”Jag delar tomt med min exfru”

Romerska ringar i taket, en lodrät klättervägg och en vedeldad pizzaugn – Paolo Robertos hem är något utöver det vanliga. Soffa, däremot, äger han ingen.
– Vi sitter på golvet, säger den forne boxaren.


Det första som slår oss när vi kliver in på Paolo Robertos tomt är att det står två hus på gården – med en mur emellan. Den ena byggnaden är Paolos, och i den andra bor hans exfru Lena Arrelöv.

– Alla sa att det inte kommer att fungera att bo grannar, men nu har vi haft det så här i flera
år. Att skilja sig var något av det jobbigaste jag har gjort, men att komma överens med min exfru är något av det bästa jag har gjort, säger exboxaren.

Paolo och Lenas två gemensamma barn var en av de främsta anledningarna till att de valde att bo kvar på samma tomt efter skilsmässan.

– Det är klart att det inte är helt bekvämt, men Lena är min bästa vän och jag kan träffa mina barn varje dag. Vi kör inte varannan vecka, utan barnen har fasta sovdagar, men vill de hänga hemma hos mig när det är Lenas dag så är det inget problem.

Hur fungerar det om någon av er träffar en ny partner?

– Vi har dejtat lite och haft förhållanden, och det har gått bra. Man hör alltid om katastrof- skilsmässorna, men jag tror att de flesta uppbrott inte är sådana. Några är till och med ganska bra. Du växer upp, kommer överens och fattar att barnen kommer först. Om du nu verkligen sätter dina barn främst så går det faktiskt inte att bråka. Du kan bita ihop för deras skull. 

Hemma hos Paolo Roberto hålls det ofta stora middagar. ”Det här är neapolitanska handmålade tallrikar”, berättar han. 

Romerska ringar i taket

Paolos hus är drygt hundra kvadratmeter stort och består av ett kök som sitter ihop med en gymdel, två sovrum och en toalett. I taket hänger ett par romerska ringar och i barnens rum finns en klättervägg som skulle göra vilken proffsklättrare som helst avundsjuk. Delen mellan köket och gymmet domineras av en enorm vedeldad pizzaugn.

–Vad är ett hem utan en pizzaugn? Fyra väggar, skrattar Paolo.

Det bjuds dock inte på Vesuvio varje dag hemma hos boxaren.

– Sedan jag startade egen restaurang blir det inte så ofta. Förut gjorde jag pizza varje
helg – nu blir det kanske en gång i månaden. Men jag gör andra saker i ugnen, grillar kött och bakar bröd till exempel.

Läs också: Vi i Villa hälsar på hemma hos Carola!

Vilken är paradrätten när du får besök?

– Det blir i stort sett alltid pizza. Det är roligt när man har barn som gäster, då brukar de få baka sina pizzor själva.

Paolo var själv med och designade huset, som han beskriver som sitt drömhem.

– Själva arkitekturstilen är inspirerad av italienskt 20-tal, en italiensk tågstation. Jag har hört många skräckhistorier om när folk bygger hus, men jag måste säga att allt rullade på. Vi var noga med att ha olika stopp där byggjobbarna fick redovisa vad de hade byggt och vad det kostade. När det blir dyrare än vad du har tänkt dig beror det oftast på att du gör saker som inte är med i den ursprungliga planen. Mitt hus kostade exakt det vi hade beräknat, och det blev precis så som jag ville ha det.

Hur mycket kostade det totalt?

– Jag kommer inte ihåg, men det var dyrt, haha. Jag har förträngt det.

Var du själv med och slog in några spikar någonstans?

– Absolut inte, jag är inte händig.

Vad är det bästa med huset?

– Det är byggt efter mina behov. Det är inte för stort, lätt att städa och väldigt praktiskt. Det finns nästan inga garderober, så jag samlar inte på mig en massa skit. Huset har varit nominerat i olika arkitekttävlingar, så det är väldigt speciellt. Jag har dock aldrig vunnit något.

En stor gryta mjöl kommer lastad. Paolo visar gärna musklerna. ”Vore jag ödmjuk så vore jag perfekt”, skrattar han.  

”Jag går ofta omkring naken”

Paolos hus innehåller allt en matlagande träningsälskare kan önska. Han saknar dock en möbel som finns i nästan alla andra svenska hem – nämligen en soffa.

– Mina barn sitter hela dagarna i skolan, så hemma sitter vi på golvet. Vi har en tv, men tittar inte så mycket på den. Barnen kollar mycket på datorn, men det är okej – det är stillasittandet som är ett problem. Stillasittande dödar dubbelt så många människor i världen som fetma. Det mest onaturliga sättet att tillbringa en dag är sittande, vi är inte byggda för det. Mina barn har en äggklocka, och en gång i timmen måste de resa sig upp och göra övningar. De har små korta pass som tar en minut att göra.

Var placerar du dina gäster, får de också sitta på golvet?

– Nej, de sitter vid köksbordet.

Med fönster från golv till tak blir utsikten över Paolos tomt och grannområde oslagbar. Att vem som helst kan se
allt boxaren gör i hemmet bekymrar honom inte.

– Jag går ofta omkring naken. Jag tror att vissa grannar kan se in lite på vintern. En del har havsutsikt,
andra har en naken boxare som utsikt, säger Paolo. 

Skulle du vilja ha dig själv som granne?

– Jag tror att jag är en ganska rolig granne. Vi garvar mycket ihop här i grannskapet. 

Odlar hemma hos exfrun

Paolo kanske inte är något proffs på att hyvla och såga, men han har definitivt gröna fingrar.

– Vi har ett växthus, så jag har många odlingslådor. Jag odlar bland annat tomater, sallad, basilika, bladpersilja, rosmarin och morötter. Dessutom har jag ett potatisland och fruktträd. Under sommaren är vi ganska självförsörjande med grönsaker och sådant.

Vad är det bästa med att odla själv?

– Dels är det mysigt och avslappnande att hålla på med det där, och sedan blir maten så mycket bättre. Tomatsåsen jag gör blir magisk. Lena hjälper mig att förodla eftersom jag har sunscreen på mina fönster så att det inte ska bli för varmt inomhus, och därför kan jag inte odla här. Lena har två glasverandor som jag använder – men hon är inte helt nöjd, kan jag säga, haha. Det är som en djungel där inne med tomatplantor som blir en meter höga.

”Yoga har förändrat mitt liv”

Boxare, programledare, pizzeriaägare – Paolos meritlista är lång. Nu är han aktuell med boken Paolos yoga.

– Jag tränar yoga varje dag. Även om jag gör något annat, till exempel löptränar, så brukar jag köra lite yoga efteråt. Jag har ett pass på en minut som jag gör när jag är stressad och ett annat som jag gör varje kväll innan
jag ska sova. Alla som har ont i rygg och axlar borde lägga lite tid på att stretcha, och med yoga får du både det och meditation. Det är en fantastisk sak som har förändrat mitt liv. Lägg tre minuter på yoga varje dag så börjar du bygga en rutin. Till slut blir det lika naturligt som att borsta tänderna.

Paolo tränar yoga varje dag. Här visar han övningar som är perfekta för dig med ryggont. 

Hur många timmar om dagen lägger du på träning?

– Jag tränar ofta ganska korta pass. Kanske en kvart, tjugo minuter på morgonen, och yoga i en halvtimme. Sedan försöker jag gå mycket, och på kvällen kör jag ofta yoga. Om du är på gymmet gör du kanske 120 repetitioner av något. Jag gör ett par hundra på 15 minuter, vilket gör att resultatet blir fantastiskt.

Läs också: Ann Söderlund: Jag är en perfekt granne – varannan vecka!

Du har lyxen att ha ett hemmagym också, vad tycker du att man ska satsa på att ha i ett sådant?

– Egentligen behöver du inte så mycket. Romerska ringar är ett jättekul och bra komplement. Är du inte så stark kan du ha en stol under. Jag har även sådana där räcken (träningsbars, reds anm.) och yogablock som jag använder ofta. Det jag använder är huvudsakligen min egen kropp. 

Du har ett utegym också, vad är viktigast att ha i ett sådant?

– Jag har chinsräcke och dipsräcke, men du kan egentligen knyta fast en stång mellan två träd och göra chins. Chins är överlägset bäst när det gäller byggövningar.

Till sist: Du verkar ständigt ha 300 bollar i luften, vilket är ditt nästa projekt?

– Jag skulle vilja ha ett rum med ett växthus där jag kan sitta också. Jag tänkte att jag ska
ha badrummet i växthuset, vad säger du om det? Ett kombinerat badrum och växthus, är inte det skitkul? 

Paolos bästa träningstips

Bygga hus från grunden? Paolo tipsar!

1. Kolla referenser på den som bygger, du vill ha någon som du genom rekommendationer vet är duktig. 

2. Anlita hellre någon som är lite dyrare och riktigt bra än den som är billigast.
3. Bestäm från början vad du ska ha och sätt en budget som du inte överskrider. Det behöver inte alls bli dyrare än du tänkt om du har rätt hantverkare och rätt avtal.

Paolos 3 bästa knep för hemmaodlaren

1. Beställ frön från en frösajt. Det finns jättemånga bra som till exempel Gourmetgarage.se. Jag brukar beställa i januari eller februari. Köp några lätta varianter, det står på förpackningen vilka som är enkla att odla.

2. Våga experimentera! Frön kostar nästan ingenting, så det är inget stressmoment om du misslyckas. Går det åt helvete så går det åt helvete.

3. Med vatten, sol och gödning växer allt. Det handlar inte om att ha gröna fingrar, utan om att göra rätt. Det är inte jättesvårt, för det står på fröpåsen hur du ska göra. 

Om Paolo

Ålder: 47 år.
Bor: I Stockholm.
Familj: Sonen Enzo, 12, och dottern Elisa, 9.
Gör: Är bland annat restaurangägare, tv-profil, författare och föreläsare. ”Jag är en affärsman.”
Aktuell: Med boken Paolos yoga. 

Paolos yoga (Bonnier Fakta, ca 168 kr).  

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar