1. Ta bra bilder på ditt hus
En bild säger mer än tusen ord. Fota både interiört och exteriort – och glöm inte att städa innan. Det är en dröm du hyr ut.
2. Skriv en unik rubrik i husannonsen
Särskilj dig från andra uthyrare med en bra rubrik. Själv valde jag att skriva ”Bo granne med kungen och drottningen” eftersom Drottningholms slot ligger i närheten.
3. Håll dig till sanningen
Ljug inte om standarden på utedasset eller avståndet till affären, utan tona hellre ner beskrivningen. Då riskerar du inte att få missnöjda besökare som vill bryta kontraktet i förtid.
4. Utgå från gästen
Lägg ner tid på din beskrivande text och tänk på vad gästen kan tänkas uppskatta. För en turist blir de flesta sevärdheterna exotiska – även om du tröttnat på dem sedan länge. Och du, glöm inte att stavningskontrollera din text.
5. Uppdatera din annons ofta
Uppdatera annonsen ofta, särskilt veckor som är uthyrda. Det ger ett seriöst intryck. Och svara omgående på mejlen, annars blir du utkonkurrerad av andra uthyrare.
6. Bli inte girig – ta rätt betalt
Kolla vad dina grannar eller stugägare med liknande hus tar betalt för en vecka. Var beredd att anpassa priset utifrån efterfrågan. Ett fint hus med bra läge ger minst 5 000 kr i veckan.
7. Översätt din annons för större målgrupp
Vill du bredda målgruppen – översätt annonsen! Om du själv har problem med att skriva på engelska och tyska, be en vän om hjälp. Flera av hemsidorna erbjuder dessutom hjälp mot en mindre summa. Direktöversätt inte texterna med hjälp av internet, de blir aldrig helt korrekta.
8. Var öppen
Ange alltid för- och efternamn samt ett telefonnummer i annonsen så att potentiella gäster upplever dig som pålitlig.
Så gör du en säker affär när du hyr ut
Kontrollera gästen
Att göra affärer med främlingar är en risk för båda parter, och om hyresgästen inte talar om sitt fullständiga namn bör du vara försiktig. Också om han eller hon vill betala med checkar.
Upprätta ett avtal
Hyresavtalet reglerar vad hyresgästen hyr, vad som ingår och inte. Att förtydliga vad som inte ingår kan vara lika viktigt som att precisera vad som ingår. I avtalet ska du också ange pris och eventuell avbokningsavgift – och kostnad för utebliven städning. Om gästen är utländsk bör du upprätta en kopia på hans eller hennes språk.
Bestäm betalningsrutiner
Du som uthyrare bestämmer själv reglerna för förskottsbetalning. Vanligt är att en del av hyresbeloppet betalas in omgående för att bekräfta bokningen. Om de pengarna ska gå att få tillbaka vid avbokning och hur nära inpå ankomstdatum det i så fall kan ske anger uthyraren klart och tydligt i avtalet. Slutbetalningen bör också ske i god tid före ankomst, och även där bör avtalet tala om ifall det går att få tillbaka någon del vid avbokning.
Ta betalt smart
Planera för hur du ska ta betalt – insatta pengar på bankkonto är det absolut bästa sättet. Förbered dig med IBAN-nummer (vänd dig till din bank om du inte vet vad det är) till ditt bankkonto och address till bank så att du kan ta emot betalningar från utlandet.
Städa ordentligt
Överlämna huset i det skick som du själv vill ha tillbaka det, med andra ord: Städa ordentligt och plocka undan i hyllor och garderober. Om du vill ha full kontroll på dina inventarier – skriv en lista.
Tänk på överlämningen
Hur ska gästen få nyckeln? Nyckelskåp med kodlås finns att köpa för några hundralappar om du inte har möjlighet att träffa gästerna personligen – vilket i sin tur ställer högre krav på att du lämnar skriftliga instruktioner för allt från städning till förvaring av dynor till uteplatsen.
Försäkra dig vid uthyrning
Alla försäkringsbolag täcker inte stöld eller skador vid uthyrning. Hör med ditt försäkringsbolag om de erbjuder tillägg för uthyrning.
Håll koll på skatten
Inkomster från uthyrningen är en skattepliktig intäkt, du ska alltså redovisa intäkter som du har fått både i kontanter och insatta på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.
Bra uthyrningssajter:
Kostnad: Gratis. Trip To lägger i sin tur på en procentsats i förmedlings- och bokningskostnad.
Kostnad: 299 kr/år. Första tio dagarna gratis.
Kostnad: Gratis
Kostnad: 125 kronor för två månader.
Kostnad: 150 kronor per år
Home away
Kostnad: 8% i provision per bokning.