Hyra ut huset i sommar? Håll koll på det här!

Vill du dryga ut semesterkassan? Ta chansen att hyra ut hemmet eller sommarstugan. Här ger vi tips och råd inför uthyrningen.

hyra ut huset

Sänk dina boendekostnader genom att hyra ut hela eller delar av huset. Det behöver inte alls vara krångligt och det finns flera förmedlingar där du kan annonsera. För dig som har ett fullt utrustat hem, attefallshus eller gäststuga att hyra ut är exempelvis Stugsommar en smidig tjänst. De fixar annonsen, sköter all kontakt med hyresgästerna och erbjuder nyckelboxar med kodlås så att du inte behöver vara på plats för att överlämna nycklarna. Dessutom ingår en försäkring, ifall gästerna råkar ha sönder något. Saknar din valda förmedling det kan det vara bra att utöka hemförsäkringen med drulle. 

Det brukar vara högt tryck på annonserna på sommaren. 

– Sextio procent av våra hyresgäster är tyskar, och de brukar vara skötsamma. Många vill ha det bekvämt. Saker som disk- och tvättmaskin, dubbelsäng och wifi, kombinerat med ett bra läge gör boendet särskilt attraktivt, säger Lena Börtin på Stugsommar. 

hyra ut huset lena börtin stugsommar
Lena Börtin, Stugsommar.

Piffa och gör huset så mysigt du kan, och lägg lite krut på fina bilder.

– Ligger stugan på samma tomt som ert hus kan det vara skönt att skärma av så att gästerna får en egen uteplats, säger Lena Börtin.

Hur mycket pengar kan man tjäna? 

– Vi sätter ett marknadsmässigt pris, där husägaren som lägst får ut runt 4 000 kronor i veckan, men det ökar beroende på hur stort boendet är och var det ligger, säger Lena.

3 uthyrningssajter med olika upplägg 

Airbnb. Stor sajt som lockar internationella gäster. Passar både för hela hus och för rum under valfri tidsperiod. Alla gäster har en verifierad identitet, och du får själv hålla kontakt med dem. Egendomsskydd ingår. Annonsen skapar du själv.

Stugsommar. De fotar ditt hus, fixar annonsen och lägger ut det hos ett flertal tjänster. Ett krav är att man hyr ut minst fem valfria veckor under högsäsongen vecka 25–33. Försäkring ingår och du behöver inte ha kontakt med gästen. Erbjuder tillsyn mot avgift. 

Blocket. Billigt att annonsera, men du får göra allt jobb själv. 

Checklista – tänk på det här när du vill hyra ut huset!

  • Ta bort värdesaker och ömtåliga föremål. 
  • Se till att du är försäkrad.
  • Fixa extranycklar, ifall originalet råkar komma bort. 
  • Var tydlig med hur nyckelöverlämningen går till.
  • Hyr ut sängkläder och handdukar mot ett tillägg. 
  • Skapa en gästpärm med nödvändig info,
    t ex tv, internet, städning och sophantering. Bifoga turistbroschyrer och kartor, tipsa om butiker, restauranger och stränder. 
  • Ställ fram städgrejer. Mellan olika hyresgäster bör det kontrolleras att det är ordentligt städat, vissa förmedlingar erbjuder den tjänsten mot en avgift. Många gäster betalar gärna extra för att slippa städa. 

Skatteregler att ha koll på!

Privatpersoner får hyra ut skattefritt för upp till 40 000 kr per år. För en villa eller fritidshus får du även dra av 20 procent av de intäkter som överstiger 40 000 kr.

Läs också: Ajajaj, det här täcker inte försäkringen!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar