Johnnie Krigström: ”Grannarna trodde att jag var helt galen”

Han har trimmat grillen, plöjt ner varenda buske på tomten, och klipper sällan gräsmattan. Den härliga Sofias änglar-profilen Johnnie Krigström är inte alltid en ängel på hemmaplan. 


Vi är vana att se målarproffset Johnnie Krigström med kolle- gan Mattias Särnholm vid sin sida, men den här gången träffar vi honom ensam när han visar oss sin villa på Lidingö öster om Stockholm.

– Både jag och min fru är uppvuxna på öar – jag på Gotland och Maria på Öland – så vi trivs väldigt bra här. Det är som en småstad i storstaden, säger Johnnie.

Paret bor sedan åtta år tillbaka i ett 220 kvadratmeter stort tegelhus från 60-talet med sex rum och kök.

– Det blev en hel del renovering i början. Mycket var original från 1969 – köket är det fortfarande, vi har bara bytt spis och fläkt. Alla skåp och luckor är original, men jag har slipat och lackat om dem. Badrummen var vi tvungna att göra om direkt. Jag renoverade nästan dygnet runt i en månad för att vi skulle kunna flytta in, säger Johnnie.

 

Fällde tall in i balkongen

Till villan hör en tomt på 1 000 kvadratmeter, som Johnnie mer eller mindre jämnade med marken när de flyttade in.

– Grannarna trodde att jag var helt galen. Det var berberisbuskar som häck runt hela tomten, så vi körde runt med en grävmaskin och tog bort allt. Om Gud uppfann alla växter så uppfann Satan berberis, så giftig är den. Vi sågade även ner en massa träd: jag fällde en tall rätt in i min egen balkong! Det var dessutom fina grusade gångar bredvid huset, och där lade jag asfalt. Så mycket älskar jag trädgård, säger han.

Är din fru med och målar?

– Vi bestämmer tillsammans hur det ska se ut, men hon är inte delaktig i själva utförandet. Hon är jättebra på sitt jobb, och jag är rätt bra på mitt. Det blir bättre, går fortare och är enklare om jag gör det själv.

Barnen hjälper inte heller till?

– Nej, tack och lov. De är för små för att vara delaktiga i det här, och dessutom är jag lite petig. Barnen tycker att jag är skitjobbig, de får inte ens stå på händer mot väggarna.

Hur håller man kärleken vid liv när man renoverar?

– Kommunikation är det absolut viktigaste. Jag brukar säga att man måste vara lite sund när man planerar. Om du tror att det ska ta tio timmar kanske det
i praktiken tar 40 timmar. Har du sagt till den du bor med att det ska ta tio timmar, kan det bli jätte- stora slitningar om det är mycket kvar att göra när
den tiden har gått. En nyckel är också att försöka hålla rent omkring sig, för det är fruktansvärt jobbigt att bo i en renovering. Det sliter mycket mer
än man tror. 

 

Läs även: Camilla Läckberg: ”Vi har aldrig perfekt ordning hemma” 

 

Johnnie stormtrivs på Lidingö där han mer är känd som Stella och Leias pappa, än som tv-profil. 

 

”Konstgräs vore optimalt”

Johnnie och hans fru kanske inte målar tillsammans, men när det kommer till att tvätta, laga mat och städa delar de på ansvaret.

– Vi har ingen speciell uppdelning, man gör det som ska göras. De veckor som jag inte har inspelning ser jag till att sköta så mycket markservice som möjligt, och de veckor jag reser gör hon allt.

Vilket är det tråkigaste hushållsarbetet?

– Det är skittrist att klippa gräset! Det är otroligt härligt när det är gjort: det luktar gott och det ser fint ut – men man drar med sig en massa nytt gräs in, och det är tråkigt som fan under tiden man klipper.

Hur lång tid tar det att klippa tomten då? 

Det tar en kvart, haha. Min fru tycker också att det är tråkigt, så vi skjuter lite för länge på det och klipper när det är lite för långt. Vi svär varje gång, för vi måste alltid räffsa först.

Jag som tänkte fråga dig om hur du gör för att få till den perfekta gräsmattan…

– Nej, det vet jag inte, vi har mossa på baksidan. Vi är väldigt ointresserade av trädgård, konstgräs skulle vara optimalt, haha. 

 

Vägrar köpa pool

Utöver villan lägger Johnnie helst sina pengar på cyklar. Han har fem stycken i garaget, och tävlar till och med i cykling.

– Det är ett stort intresse, jag känner mig ung igen när jag trampar omkring, säger han.

Hur ofta köper du en ny cykel?

–En gång om året – det kommer alltid nya grejer. Det är en materialsport, och då måste man. Eller det måste man väl kanske inte…

Har du någon annan dold talang?

– Nej, jag tror att jag har gjort allt på tv, så det finns inget kvar. Jag är rätt duktig i vatten, alltså på att simma och hoppa.

Men någon pool har du inte?

– Nej, nej. Om jag tycker att det är tråkigt att klippa gräset, hur ska jag då ta hand om en pool? Det kommer inte att hända, till mina barns stora förtret. En pool står överst på deras önskelista varje år.

 

”Jag är bara en vanlig målarsnubbe”

Trots att Johnnie är ett känt ansikte tänker han aldrig på att passa sig för vad han gör i träd- gården om någon nyfiken person skulle passera.

– Jag är bara en vanlig målarsnubbe som har halkat in på tv och fortsatt vara målare. Det är nog inte så häftigt att se när jag går omkring i mina tofflor och shorts och plockar upp ungarnas grejer. Ibland grillar jag en entrecote på fredagen, kan du tänka dig?!

Galet! Hur gör du för att lyckas med köttet?

– Jag har trimmat grillen – jag har borrat upp gasflödet så att grillen blir varm snabbare. Då kan jag grilla fort som helskotta och sedan in i ugnen med termometer. Gas är för övrigt en riktig latmansgrej. Inte rengör jag den så ofta heller.

 

Skratt, gråt och lite naket

När vi träffas är Johnnie mitt uppe i inspelningarna av nionde säsongen av Sofias änglar, och han tycker fortfarande att det är lika roligt att göra programmet.

– Det är äkta känslor och äkta människor. Det finns inget som är påhittat och skapat, vilket är det absolut det bästa – men också det som är jobbigast, säger han.

Vad kan tittarna förvänta sig av säsong nio?

– Det är inget nytt eller revolutionerande, det är väl det som är styrkan i varje program – varje avsnitt är en unik historia. Det blir skratt och gråt, sång och dans, kanske lite naket – vem vet? Vi går ju mot varmare tider, haha.

Umgås du och Mattias något utanför inspelningarna?

– Nej, vi gör inte det så mycket nuförtiden. Den här veckan har vi haft inspelningsfri vecka, och då har vi träffats måndag, tisdag, onsdag… Ja,
vi träffas väl en del utanför då, 
haha! Vi ses kanske 90 procent av dagarna på en månad.

Ringer du Mattias när du ska renovera?

– Nej, vi har nog på jobbet. Ska jag bygga något i dag så anlitar jag en firma till det. Vi gör det här hela dagarna, och den tiden jag är ledig ställer jag mig inte och spikar – och jag skulle inte be Mattias att göra det heller.

Vad har du för sommarplaner?

– Det blir Gotland: hängmatta, klippa gräs, lata dagar. Inga måsten.

Hur firar du midsommar?

– Hos min frus föräldrar i Skåne. Det är väldigt många barn och vuxna, vi kanske blir 30 personer i år. Det blir krans i håret och skalbaggar i skägget från kransen, men det är bara mysigt! 

 

När Johnnie flyttade in i sin tegelvilla renoverade han dygnet runt i en månad. ”Det såg ut som om det brann ur fönstren när vi rev badrummen”, säger han. 

 


Läs även: Linda Bengtzing: ”Vi har råttor i krypgrunden”

 

Johnnies målarskola: Fem fel hemmasnickare gör

1. Snålar med färgen.

Köp lite extra, det är betydligt billigare än att få göra om det om två år.

2. Köper verktyg av dålig kvalitet
Bra verktyg gör att det är roligare, blir så mycket bättre och går fortare.

3. Är optimistisk med tiden
Det tar oftast mycket längre tid än man tror. Tror du att det ska ta en viss tid – gångra det med två.

4. Stressar
Unna dig pauser, det ska vara roligt och inte ett tvång att renovera. Det är när du stressar som du gör misstag.

5. Tar sig vatten över huvudet
Känner du att att vissa saker är övermäktiga – ta in en firma. Det går dubbelt så fort och förhoppningsvis blir det dubbelt så bra. 

 

Om Johnnie

Namn: Johnnie Krigström.
Ålder: 43 år.
Bor: På Lidingö.
Familj: Hustrun Maria, 43, döttrarna Stella, 10 och Leia, 7 samt katten Chewbacca.
Gör: Är målare och programledare. Aktuell: Med nionde säsongen av Sofias änglar som börjar sändas i höst. 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar