Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Jonas Sjöstedt

Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Först ut är Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. 


Vad innebär en röst på Vänsterpartiet för dem som bor i hus?

En röst på Vänsterpartiet är en röst för jämlikhet och minskade ekonomiska klyftor. Ett samhälle som håller ihop är bättre och tryggare för alla. Ökad jämlikhet ger också möjlighet för fler att bo i eget hus.

Allt fler lämnar de mindre orterna i landet för de större – går det verkligen att förhindra?

Ja, många vill inte flytta och då vill vi göra det möjligt att bo kvar. Vi vill att staten bland annat bygger ut infrastrukturen, förbättrar stödet till företag och ser till att bra privat och offentlig service finns även på mindre orter.

Hur ser vårt boende ut om 20 år?

Det beror på hur bostadspolitiken ser ut. Vi kan förbättra boendet genom att dels energieffektivisera och rusta upp det befintliga bostadsbeståndet, dels bygga nya, klimatvänliga bostäder. Det gör att fler får en bostad och är dessutom bra för klimatet.

Rotavdraget – bra eller dåligt?

Det har varit bra som jobbskapande åtgärd i lågkonjunktur, men nu skulle de pengarna göra större nytta för att bygga bort bostadsbristen. Det är därför rimligt att sänka taket för rot-avdraget.

Hur ska vi få fler bostäder?

Vi måste bygga bort bostadsbristen. Unga som vill flytta hemifrån ska inte behöva bo kvar hos föräldrarna i all oändlighet. Vi behöver en aktiv bostadspolitik med statliga subventioner och förmånliga lån för att bygga, med fokus på hyresrätter. Med ett statligt byggbolag kan vi pressa byggpriserna och öka konkurrensen i byggsektorn. Vi vill också ge kommunerna en mer offensiv roll gentemot byggherrar som av spekulationsskäl håller på mark utan att bygga.

Hur vill ni förhindra en bostadsbubbla?

För oss är det viktigt att man ska kunna bo utan ständig oro för en bostadsbubbla. Vi behöver bygga fler hyresrätter, en boendeform som inte bidrar till spekulation och ökad lånefinansiering. Vi vill också stegvis trappa ner ränteavdragen så att de inte blåser upp en bostadsbubbla.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar