Josefine Sundström: ”Vi odlar kryddor i barnens sandlåda”

För fem år sedan bytte författaren tillika programledaren Josefine Sundström sin lägenhet mot en stor villa. Här skriver hon sina böcker, lär sig att odla – och för ett tyst krig mot maken om uppvärmningen av huset.


Det luktar nybakat i den nybyggda trävillan när Josefine Sundström öppnar dörren med ett stort leende på läpparna.

– Ingen ska gå härifrån hungrig! säger hon glatt.

Hon erkänner dock att sockerkakan som står i ugnen är halvfabrikat, men vad gör det när man blir bjuden på fika?

I vanliga fall är det maken Klas Lindberg som står i köket, berättar Josefine.

– Det är hans domän. Förr sa jag att jag tyckte om att baka, men han har tagit över den biten också. Själv ansvarar jag för tvätten samt leker med barnen. Jag hämtar dem från skolan och skjutsar till aktiviteter. Vi har en ganska jämn fördelning, tror jag.

Vem klipper gräsmattan?

– Det gör en robotklippare, så den biten slipper vi, haha.

Hur mycket tid ägnar du åt trädgården?

– Några dagar i veckan, det är kul att rycka ogräs! Det är roligare än att så frön, tycker jag. Vi odlar i barnens sandlåda, det är som en köksträdgård med kryddor och lite grönsaker. Jag älskar att ha trädgård men kan ingenting, egentligen, utan lär mig genom att testa mig fram.

Allt med trädgårdsarbetet är inte en dans på röda rosor, tycker författaren.

– Äpplena har jag svårt att ta hand om. Vi får tidiga sådana – precis när semestern är över är det äppelfest här hemma. Det låter som ett lyxproblem, men jag vill inte att äpplena
ska gå till spillo. Nu har vi hittat ett musteri som vi ska försöka leverera till i år, om vi hinner.

”Jag är en hamster”

Josefines stora passion är dock varken ogräs eller att odla – utan böcker.

– Jag är en hamster och har böcker överallt. Jag köper dessutom nya så fort jag får tillfälle. När det till exempel är dags för bokmässan tar jag med mig en rullväska och kommer hem med den full. Mina barn säger att deras kompisar vet att de alltid får böcker av oss i födelsedagspresent, så nu har jag börjat lägga med någonting annat i paketet också.

Hur många böcker har du?

– Jag har försökt göra en uppskattning, men i bokhyllan står inte ens hälften, så jag har ingen aning.

Apropå böcker – dina Sagasagor har ju blivit väldigt populära, hur fick du idén till dem?

– När jag läste för min äldsta dotter, Maj-Lis, ville jag hitta något som hon kunde känna igen sig i, men det fanns inget modernt – så jag fick skriva det själv. Jag hämtade mycket inspiration hemifrån, men också från min egen barndom.

Det vinnande konceptet blev vardagshändelser med stor dramatik – till exempel att gå vilse i det stora möbelvaruhuset eller att tappa sin första tand.

– Både det och, måste jag säga 2018, att det är en tjej som huvudkaraktär. Vi har inte så många sådana, internationellt och historiskt sett. Det handlar inte heller om en tjej som är tuff eller stark, hon är bara mänsklig. Pojkar kan känna igen sig i henne också.

I höst kommer en ny del i Sagasagor, men redan i sommar släpper Josefine sin sjunde bok –som är den första i en helt ny serie.

– Den är för riktigt små barn och handlar om att gå i förskolan. Den är skriven lite rytmiskt och poetiskt, där orden får glittra.

Trots att Josefine skrivit fler böcker än de flesta bara kan drömma om ser hon sig som en långsam författare.

– I alla fall om man jämför mig med mina kollegor. Min debutroman Vinteräpplentog fem år att skriva, från första ordet till dess att den kom ut. Sagasagor går lite snabbare för nu har jag hittat karaktärerna, så dem jobbar jag med i ett år – men då är det fem sagor i varje bok.

Det är inte enbart böckerna som Josefine har haft stora framgångar med – hon medverkar frekvent i både radio och tv, och har dessutom ett förflutet som dansare.

– Den röda tråden är väl att jag berättar i olika former. Jag var en karaktärsdansare och arbetade med roller som var uttrycksfulla snarare än vackra. Även som programledare och författare har det handlat om att berätta – egna historier, men framför allt andras.

Just nu är det skrivandet som gäller, men i framtiden drömmer Josefine om att testa nya sätt att berätta på.

– Jag skulle kunna tänka mig att göra det i dokumentärform någon gång. Jag har några idéer, men jag har inte tänkt klart. Ibland får man drömma lite också, så att man inte gör allt man drömmer om.

Nybyggt hus

Det är varmt och mysigt hemma hos författaren – trots att snön envist ligger kvar på marken när vi är där.

– Jag har golvvärmen på för att jag är en frusen person. Vi har ett litet tyst krig här hemma, jag och Klas. Jag slår på värmen och han stänger av, berättar Josefine.

Paret har bott fem år i huset, som var sprillans nytt när de flyttade in.

– Vi har verkligen inte valt en kakelplatta här! Vi köpte en kamin och byggde poolen, det är allt.

Som alla villaägare känner till så är ett hus dock aldrig nytt för evigt, och nu har Josefine och Klas fått börja kavla upp ärmarna för att ta hand om det som måste göras.

– Nästa grej blir kanske köket. Om vi hade fått bestämma hade vi inte valt det som vi har i dag, utan satsat mer på förvaring till exempel.

Vem är mest händig, du eller Klas?

– Jag kan tycka att jag är mer händig, haha! Men det tror jag inte att han går med på.

Josefine berättar att hon har byggt en blomlåda som står vid ytterdörren.

– Ni behöver inte göra vågen – men jag gjorde det när den var klar!

Inredningsmässigt har Josefine dock inte snickrat ihop möblerna själv, men hon jobbar efter den numera klassiska devisen nytt kombinerat med gammalt.

– Jag vill inte ha allt som är senaste säsong, utan tycker om när det finns lite historia. De två Folke Ohlsson-fåtöljerna i vardagsrummet ropade jag in på auktion. Det roliga var att jag lade ut dem på Instagram samma kväll och fick ett direktmeddelande från Ebba von Sydow som skrev ”Det var du!”, så vi hade stridit om samma fåtöljer.

Förutom att inreda och att rensa ogräs, vad är det bästa med att bo i villa?

– I början var det att barnen kunde gå ut och leka på tomten, men nu är det att jag själv är ute jättemycket. Jag hoppar till och med på barnens studsmatta när de är i skolan – en träningsform jag älskar! Det är dessutom väldigt socialt att bo i hus, med grillmiddagar och allt som hör villalivet till. Jag saknar inte att bo i lägenhet alls.

Om Josefine

Namn: Josefine Sundström.

Ålder: 41 år.

Bor: I Sollentuna, Stockholm.

Familj: Maken Klas Lindberg (vd för contentbolaget Brand New Story) och döttrarna Maj-Lis, 8, och Märtha, 7.

Gör: Är författare och programledare i radio och tv.

Aktuell: Med böckerna i serien Sagasagor och Boken om att gå på förskolan.

Josefines bästa trädgårdstips

Köksträdgård

– Att planera kändes jobbigt, så vi tryckte helt enkelt ner lite plantor i jorden, bara för att komma igång. Vi lyckades med några och misslyckades med andra. Jag tycker inte att man ska vara så ängslig, kör på lite!

Utemöbler

– Om allt är nytt och perfekt blir det lite opersonligt, jag gillar när möbler och krukor är lite nötta och avskavda.

Vinterväxter

– Glöm inte bort att plantera lite vintergrönt när du är trädgårdsnybörjare. Vi har till exempel barrväxter och en rhododendron. Vi har planterat en liguster också och en tycker rådjuren är jättegod, men det bjuder jag på. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar