Läsarfråga: Hjälp, grannen förstör min utsikt!

Vår granne har fula skräphögar utanför våra fönster. Vad kan vi göra?

Grannarna har byggt ett stort garage (för högt) och har fula skräphögar utanför våra fönster.
De är bofasta året om. Vi har fritidshus som vi är i lediga stunder, men vår utsikt mot fjället har förstörts av deras byggen.

De bygger dessutom bara mer och mer, nu har de 5 attefallshus/friggebodar på sin tomt, får man verkligen ha så många? Vad kan vi göra?

Irriterad granne

Svar:

Grannarna bör ha ansökt om bygglov för att bygga sitt garage. Undantaget är om det ryms inom kriterierna för ett attefallshus (mindre än 25 kvm och inte högre än 4 meter). Kontakta byggnadsnämnden och se om ni kan få information om huruvida byggena är godkända och om hur ni kan överklaga ifall något har byggts utan tillstånd. Det finns ingen begränsning i antal attefallshus, men husens sammantagna byggnadsarea får inte överskrida 25 kvm. Att utsikten förstörs är tyvärr inte något i sig som ger er rättighet att överklaga.

Josefine Häll, jurist, avtal24.

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar