”Måste vi betala hälften?”

Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

Måste vi betala hälften?

Vår far dog för en tid sedan och hans sambo sedan många år sitter i orubbat bo i sommarhuset, som jag och min bror då har fått ärva fars del av. Huset blir vårt när fars sambo avlider. Nu behöver ett uthus renoveras och fars sambo menar att vi bör stå för halva kostnaden. Stämmer det att vi ska betala för allt underhåll trots att vi inte har tillträde till huset?

K Eriksson

Svar: Som jag uppfattar saken ägde er far 50 procent av sommarhuset och den andelen har nu du och din bror ärvt. Om ni därmed samäger fastigheten med er fars sambo är min rekommendation att ni skriver ett avtal som reglerar ert samägande. Som fastighetsägare har ni ett ansvar för att underhålla fastigheten även om ni inte vistas där. Det är vanligt att ha olika uppfattningar kring underhållet, och så klart även olika ekonomiska förutsättningar. Är man oense om hur fastigheten ska skötas kan man ansöka hos tingsrätten om så kallad god man vad gäller förvaltning och nyttjande.

Eva Trané Lindgren

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar