”Jag har lånat ut pengar, har jag rätt till ränta?”

Jag har lånat ut pengar och vi ska skriva skuldebrev. Har jag någon rätt till ränta för dessa pengar, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här!


Har jag rätt till ränta? 

Jag har lånat ut 700 000 kronor till min mor på grund av att hon var i stort behov av pengar. Hon kan inte betala tillbaka pengarna som hon nu har haft sedan 2015. Vi har då sagt att vi kan skriva ett skuldebrev, det vill säga att vi får våra pengar när min mor går bort. Vad jag undrar är om jag har någon rätt till ränta för dessa pengar? I sådana fall hur mycket?

Sylvia 

 

Läs även: ”Vad händer om vi separerar?”

 

Svar: Ränta är inte något som löper per automatik under lånetiden, utan det är något som man måste komma överens om (uttryckligen eller underförstått). Om ni är flera arvtagare efter din mor, är det lämpligt att skriva ett skuldebrev för att senare kunna bevisa skulden. Låt gärna någon bevittna din mors underskrift också. I samband med det, kan ni komma överens om vilken ränta som skall löpa, till exempel enlig räntelagens regler. Räntan måste inte betalas löpande, utan kan ackumuleras – det vill säga läggas till skulden.

Isabel Areskoug-Jantzen 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar