Så funkar en fastighetsbeteckning – allt du behöver veta

Visste du att din tomt har ett eget unikt namn? Det kallas fastighetsbeteckning.

fastighetsbeteckning

Det är lätt att tänka att en fastighetsbeteckning är namnet på ditt hus. Men i det här fallet syftar ordet ”fastighet” på tomten, eller den bit mark där det står en byggnad. Börjar du söka på en fastighetsbeteckning hittar du snart en guldgruva av viktig information.

Vem bestämmer då vilken fastighetsbeteckning din tomt ska ha? I Sverige är det Lantmäteriet. Det är på deras hemsida du kan leta fram massor med spännande information, helt gratis. Det enda som krävs är en e-legitimation eller Mobilt BankID samt svenskt personnummer. 

Hitta tomtkartan

Under ”Min fastighet”, på Lantmäteriets hemsida, hittar du till exempel en tomtkarta över just din tomt, hur stor din tomt är, var dina tomtgränser går och tomtens taxeringsvärde. Det kan även finnas mer specifika uppgifter, som information om detaljplanen och hur du får använda och bebygga fastigheten. 

Det är också Lantmäteriet som mäter och delar in all mark i fastigheter. Deras uppgifter sparas sedan i Fastighetsregistret. Lantmäteriet sköter informationen i registret, kompletterar den med lagfarter och uppgifter från Skatteverket och kommuner.

Kort sagt: En fastighetsbeteckning används för att hålla ordning och reda på landets alla markbitar. Svensk byråkrati i sin prydno.

Bra med fastighetsbeteckning vid försäljning

Att ha den här information samlad underlättar förstås vid fastighetsförsäljningar. Kanske finns det en detaljplan för området, eller förbehåll vid försäljning av fastigheten? Är det rätt ägare som säljer? Det kan till och med hända att fastigheten är utmätt, det vill säga utlagd till försäljning av Kronofogden för att lösa in ägarens skulder. Allt detta går att hitta hos Lantmäteriet.

Annan vanlig information som det går att ta fram med hjälp av fastighetsbeteckningen är om det finns servitut knutna till fastigheten, om den ingår i en samfällighet, hur högt det tidigare försäljningspriset var, och hur många och hur stora inteckningar är uttagna.

Läs också: Vad händer med huset om vi separerar?

Vad betyder siffrorna?

En fastighetsbeteckning består av kommunnamn, traktnamn (stadsdel eller bynamn), blocknummer (flera fastigheter, ibland ett helt kvarter, ingår i ett block) och enhetsnummer (ett specifikt nummer för varje fastighet). I fastighetsbeteckningen ”Gävle Olsbacka 11:1” är Gävle kommunnamnet, Olsbacka traktnamnet, 11 blocknumret och 1 enhetsnumret.

Fastigheter med höga enhetsnummer har alltså ofta styckats av från den ursprungliga fastigheten.

När krävs fastighetsbeteckning?

För att ansöka om bygglov måste du ange fastighetsbeteckningen. Fastighetsbeteckningen behövs också i kontakt med skatteverk och kommun i liknande frågor. 

Hur hittar jag en fastighetsbeteckning?

Din egen hittar du på köpekontraktet eller på dina lånehandlingar om du bor i hus.

Vill du söka själv hamnar du återigen på Lantmäteriets hemsida. Den kan dock vara lite svårnavigerad, så snabbaste sättet är faktiskt att gå via Eniro kartor.

Det är en gratistjänst där du anger en adress, eller zoomar in över det område du vill veta mer om. Välj sedan ”tomtgränser”, då ser ser du hur ett område är uppdelat. 

Klicka på tomten du är intresserad av och fastighetsbeteckningen dyker upp.   Men vill du vara helt säker på att informationen är uppdaterad är Lantmäteriet bäst.

Vem äger tomten?

Kanske är du intresserad av att köpa en tomt, men vet inte vem den tillhör? Eller vill du kontrollera någon annans fastighetsbeteckning för att ta reda på vilka servitut som är kopplade till fastigheten? 

Givetvis kan du ju också söka efter någon annans fastighetsbeteckning på precis samma sätt som när du söker efter din egen.  

Du kan även kontakta Lantmäteriet som privatperson och fråga vem som äger en viss bit mark. Uppgifter om fastighetsbeteckning är offentliga och gratis.

Vissa personuppgifter skyddas däremot enligt allmänna dataskyddsförordningen, så kallade GDPR.

Läs också: Får han ta vår husritning?


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar