Läsarfråga: Vad händer med huset om vi separerar?

Jag står ensam på alla lån och papper tillhörande fastigheten. Vad skulle då hända om jag separerar med min sambo? Är bostaden min eller träder sambolagen in? 


Hej! Jag och sambon funderar lite kring vårt boende. Boendet vi har i dag har jag köpt, står ensam på alla lånen och papper tillhörande fastigheten då sambon
p g a tidigare betalningsanmärkningar inte fick vara delaktig i lånen vid köpet. 

Vad händer om vi separerar eller om min sambo skulle avlida? (Han har en dotter sedan ett tidigare förhållande.) 

Är bostaden min eller träder sambolagen in även här trots att jag ensam står på alla papper och lån?

Tina 

 

Svar:

Vid en bodelning delar ni lika enligt sambolagen 

Om bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet av den enligt sambolagen delas lika mellan er vid en bodelning. Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat. Samma sak gäller ert bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar som köpts för gemensamt bruk under tiden ni varit tillsammans. Vill ni ha en annan fördelning behöver ni skriva ett samboavtal. Övriga tillgångar, som bil, båt, sommarhus och pengar på banken, räknas inte som samboegendom och får behållas av var och en.

Skriv ett testamente 

Sambor ärver inte varandra. I stället är det i första hand barn, i andra hand föräldrar och i tredje hand syskon som ärver. Vill ni ha det på annat sätt så skriv ett testamente.

Josefine Häll, jurist, Avtal 24

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar