Köpa eller sälja hus på en skakig marknad

Bostadsmarknaden är i gungning och priserna på villor har fallit markant. Hur ska man då tänka om man behöver flytta? Här ger mäklare och ekonomer sina bästa råd.

Par som köper hus

Det råder köparens marknad på bostadsmarknaden. Det senaste året har priset på villor sjunkit med omkring 13 procent och antalet husförsäljningar minskat med 20 procent. 

– Det är inte lika hetsiga budgivningar längre, så köpare hinner räkna på varje post, säger ekonomerna Shoka Åhrman och Klas Eklund, aktuella med boken Din ekonomi.

Deras råd till både säljare och köpare är att hålla huvudet kallt.  

– Ett vanligt misstag som köpare gör är att de blir för förälskade i huset. De ser det redan som sitt, och har börjat möblera det i huvudet. Budgivningen ses som en tävling och blir lätt en spiral där man helt tappar kontrollen. Och som säljare värdesätter man ofta det man har för högt och riskerar att gå miste om bra bud, säger Shoka Åhrman. 

Var ute i god tid eftersom det kan ta tid att få huset sålt. Klokast är ofta att sälja först och köpa sedan. Banken kan vilja se en säljkontakt eller ha en begränsning för hur länge man får ha dubbla boendekostnader. Det behöver man ta hänsyn till när man ska byta boende och har lån eller behöver ett nytt lånelöfte.

Många säljare lägger ut sitt hus som ”kommande försäljning” i flera månader för att spekulanterna ska hinna få upp ögonen för det. På bostadssajten Boneo är ungefär hälften av bostadsannonserna just kommande försäljningar.

– Här kan de som fun­­­derar på att sälja testa marknaden. Vi samarbetar med mäklarfirmorna för att göra matchningar med aktiva köpare som går på visningar, säger Fredrik Engdahl, vd på Boneo. 

För att få realistiska förväntningar på slutpriset är det bra att låta flera olika mäklare värdera ditt hus. Och inför försäljningen, förbered dig så mycket som möjligt: Ta fram underlag, lyft fram allt som kan visa lägre driftskostnader, och räkna på acceptpriset där du kan vara nöjd.

– Kan du sälja och få ut det du behöver så gör det, svälj prestigen att grannen fick ut mer, säger Fredrik Engdahl. 

Läs även: ”Vi sålde allt och flyttade till Palma!”

Ekonomernas köp- och säljtips!

Shoka Åhrman och Klas Eklund listar 10 goda råd:

  1. Försök sälja och köpa under samma tidsperiod, för att undvika förluster på en svajig marknad.  
  2. Inte råd att göra förlust? Se om det går att hyra ut huset tills läget har stabiliserat sig. 
  3. Ha lånelöftet klart innan ni börjar gå på visning.
  4. Gör en ordentlig kvar att leva på-kalkyl och se över vad ni är villiga att lägga på boendekostnader, inte bara hur mycket ni maximalt kan låna. 
  5. Glöm inte att räkna in kostnader för pantbrev och lagfart i kalkylen. 
  6. Säkerhetsbyte är ett alternativ till att lösa lånen. Det innebär att man behåller villkoren på sitt lån och flyttar över det till det nya huset. Det är fördelaktigt om ni har låga bundna räntor och ni slipper betala ränteskillnadsersättning. 
  7. Gör en ny, oberoende besiktning. Det är klokt vid husköp, då köpeskillingen endast kan sänkas om besiktningsmannen hittar nya fel.
  8. Tänk läge, läge, läge! Ett hus i närheten av storstad och kommunikationer är långsiktigt mer attraktivt på marknaden, än ett charmigt hus på en avsides plats.
  9. Tappa inte kontrollen vid budgivningen. Bjud små summor i taget och låt det gå lite tid mellan buden. Räkna på vad den framtida månadskostnaden blir om du höjer ytterligare.
  10. Förhandla om räntan! Det är hård konkurrens mellan bankerna, och lätt att jämföra på nätet. Kan du bli helkund, och lägga sparandet i samma bank som bolånet, brukar banken kunna ge ränterabatt. 

Läs också: Här är svenskens drömboende!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar