”Hur påverkar ommålningen värdet på huset?”

Vi vill måla om huset, kommer det att påverka en framtida försäljning, undrar en av våra läsare. Läs vår expert Magnus Bäckströms svar här.


Hur påverkar ommålningen värdet på huset?

Vi äger ett rött tegelhus från 1970-talet men funderar på att måla det vitt. Vi undrar om en ommålning skulle kunna påverka en eventuell försäljning positivt eller negativt? Eller värderingsmässigt?

Helen Svanström 

Svar: En fastighetsmäklare som jobbar i det område din bostad är belägen träffar många spekulanter och vet vad de efterfrågar just nu. Här kanske inte färgen på huset är det viktigaste för spekulanterna utan andra aspekter såsom läge, närhet till skola, affär, kommunikationer eller utförda renoveringar.

Om ni ska utföra en renovering innan försäljningen så kan det för er del vara intressant att titta på kostnaden för renoveringen i förhållande till den värdeökning som renoveringen förväntas medföra. Observera att värdeökningen är en bedömning och inte någon garanti på att slutpriset hamnar där.

Ta kontakt med en fastighetsmäklare som dels kan göra en bedömning av marknadsvärdet samt hjälpa er med tips på eventuella värdehöjande åtgärder inför en försäljning. Ta också reda på kostnaderna för dessa åtgärder och ställ dem i relation till eventuell bedömd värdehöjning. Därefter kan du ta ställning till om huset ska säljas i nuvarande skick eller om några åtgärder ska genomföras innan försäljningen i hopp om att höja slutpriset.

Magnus Bäckström, Kundombudsman, Mäklarsamfundet. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar