Lär dig fiska: Så gör du – och det kan du fånga!

Har du funderat på att börja fiska? Fiske är roligt och avslappnande på samma gång. Det behöver inte heller vara komplicerat. Så här kommer du igång!

fiska

Vilket fiskesätt passar dig?

Det finns många olika sätt att fiska på – vilket sätt du väljer beror mest på vilket typ av vatten du har att fiska i, vilken typ av fisk du vill fånga och såklart vilket typ av fiske du tycker är roligast. Här förklarar vi två vanliga och roliga sätt att fiska på som är enkla att lära sig om du är nybörjare.

fiska med mete

1. Fiska med mete

Att meta är enkelt – alla kan göra det. Mete är oftast det första fiske man börjar med som barn. Det enda du behöver är ett spö med lina, krok och flöte och ett bete av något slag. Eftersom mete inte kräver massor med utrustning är det en bra och rolig aktivitet att göra med familjen samtidigt som ni kommer ut i naturen.

Vad bör man ha som bete, kanske du undrar. Ja, faktiskt allt som fiskar äter naturligt men också sådant som inte finns i vattnet. Vanligast är att använda mask, maggot eller deg men räkor, majs och döda fiskbitar fungerar också!

Går det att sätta en stor räka eller en hel majskolv på mitt bete? Nja, tänk enligt principen ”litet bete för mindre fiskar och större bete för större fiskar”.

Olika sätt att meta

Tro det eller ej, men du kan faktiskt meta på tre olika sätt – flötmete, mete med frilina eller kastmete.

Fiska med flötmete

Det mest klassiska sättet att meta på (många abborrar har hamnat i stekpannan på detta sätt!). Du har ett flöte som sitter fast på en lina och när fisken nappar åker flötet ner under vattnet. Här gäller det att vara beredd och inte sitta och sova – för när detta händer är det dags att dra upp och håva in fångsten!

Frilina

Här används inte något flöte alls och passar därför bra för försiktiga fiskar. En riktigt rolig variant på detta mete är smygmete efter bäcköring, där du likt en jägare måste smyga efter en bäck eller en å och försiktigt lägga ut kroken med mask i strömvirvlarna.  

Smyger du riktigt försiktigt kan du belönas med en riktigt vackert tecknad (och god) fisk!

Fiska med kastmete

Kastmete är en variant där du använder ett kastspö med en spinnrulle för att kasta ut ditt flöte och bete en bra bit från land. På detta sätt kan du nå större ytor och inte bara hoppas på att fisken står en spölängd bort.

Vilken fisk kan du få?

Vad du kan fånga när du metar beror på var du är någonstans i Sverige och i vilket vatten du fiskar. I våra svenska insjöar fångar du enklast abborre, gös, mörtfiskar och olika karpfiskar. Du kan även få gädda om du använder småfisk som bete. Norrut i Sverige kan du få röding och harr – även om dessa inte är superlätta att ta på just mete. Men det kostar inget att försöka!

Läs också: Vi guidar dig till bästa tältsemestern!

spinnfiske

2. Spinnfiske

Den här metoden kräver lite mer utrustning och teknik jämfört med att meta. Här behöver du ett spö, en rulle, lina och ett drag. Men oroa dig inte – det finns färdiga set att köpa för dig som nybörjare, ofta till ett överkomligt pris.

När du spinnfiskar kastar du linan med draget ut i vattnet och vevar sedan in linan så draget rör sig. På detta sätt lockar du fisken att hugga. Du kan göra detta i de flesta av våra vatten som det finns rovfiskar i. Du kan fiska både gädda, abborre, öring och gös.

Har du aldrig hållit i ett spö tidigare kan det kännas lite krångligt att hantera rullen. Inga problem. Då finns det kastspö med knapp som enkelt hjälper dig att frigöra linan.

Glöm inte fiskekortet!

För att ha tillåtelse att fiska behöver du köpa ett fiskekort. Ett fiskekort gäller för en viss tid och sjö, är personligt och köps vanligen direkt av markägaren. Nu för tiden går det ofta att köpa digitalt eller via Swish. Fiskekort krävs för att ha tillstånd att fiska i svenska sjöar, förutom de fem största (Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön) och längs kustremsorna. På Fiskekort.se kan du leta fiskevatten och köpa fiskekort direkt.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar